098765476789У чверті шкільних меню виявлені порушення щодо виконання норм натурального харчування. Про це повідомила в.о. голови Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко, пише Оsvita.ua

За її словами, Держслужба розглянула понад 13 тисяч примірників шкільних двотижневих меню на предмет виконання норм натурального харчування дітей.

Недотримання перспективних меню в закладах освіти спричинене, зокрема, обмеженим асортиментом харчових продуктів у закладах освіти.

Також за даними державного санітарного-епідеміологічного нагляду, торік у закладах середньої освіти норми харчування в середньому виконувались лише на 64-83%.

«У раціоні харчування дітей недостатньо молока, вершкового масла, сметани, сиру кисломолочного, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м’яса (виконання норм харчування з основних продуктів тваринного походження забезпечено лише на 40-60%). Калорійність добового раціону переважно забезпечується за рахунок продуктів з високим вмістом вуглеводів (цукор, крупи, макаронні вироби, рослина олія), внаслідок чого не дотримується необхідне співвідношення в харчуванні дітей біохімічних складових раціону (білки, жири, вуглеводи), що свідчить про нераціональне та незбалансоване харчування дітей», - наголошують у Державній службі з питань безпечності харчових продуктів.

У службі також повідомили, що за результатами паспортизації харчоблоків визначено першочергові заходи щодо зміцнення їх матеріально-технічної бази, покращення організації харчування дітей та впровадження сучасних страв протягом 2020 року.