IMG 4631Від сьогодні, 17 лютого, буде повністю перекрито прохід через підземний та надземний переходи з вул. Валової до пл. Соборної. Тут розпочали капітальний ремонт території та облаштування нового громадського простору. Про це повідомляє кореспондент Форпосту.

Особливість проекту буде у тому, що, рів біля муру наповнять водою, яка рухатиметься по колу.

IMG 4624"Тут буде вода та імітація рову. Також буде розміщено неглибокий фонтан у вигляді протічної води, яка буде фільтруватися, буде протічною, і у літню пору тут можна буде охолодитися. Буде також батато місць для сидіння. Громаждський простір стане інклюзивним та доступним для людей на візках", - каже начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Рів було зроблено у вигляді бетонного крита, де мала постійно бути вода. Однак, за словами Лілії Онищенко, не врахували, що ця вода не очищається, а лише стоїть.

Вартість робіт, згідно з договором укладеним між управлінням охорони історичного середовища і підрядною організацією ПП «ТЕРМОБУД-КИЇВ», становитиме 10,5 млн. грн. Роботи виконуватимуть за бюджетні кошти міста.

vizualkabernardyny 50f71d3d
візуалізація
"На сьогоднішній день вже повністю виконані демонтажні роботи і розпочато роботу по правому крилу площі. Станом на сьогодні ми розгортаємо роботи з лівого крила і мусимо перекрити другий вихід на площу під підземний перехід. 

Будуть проводитись роботи по прокладанню інженерних мереж, каналізації, електрики, а також заміна мощення і бетонні роботи по підпірній стіні біля схилу.

Площа дуже насичена мережами і є багато кабелів, які не позначені на картах, які були прокладені в 1950-60-тих роках. Ми маємо максимально зробити все вручну, а вже потім завозити важку техніку - в цьому є основна складність. Геологічні умови є трохи складні, бо ми працюємо біля схилів, заїхати сюди не є просто для важкої техніки. Тому ми змушені багато перекривати і застосовувати ручну працю. Із важкої техніки у нас працює лише два трактори, більше нічого сюди завезти неможливо", - розповідає заступник директора ПП «ТЕРМОБУД-КИЇВ» Віталій Парфенюк.

Виконавці кажуть, що ділянку, де вже розпочинається дерев'яна бруківка та підземний перехід навпроти не чіпатимуть. У мерії сподіваються, що до Дня Незалежності основні роботи будуть виконані.

IMG 4628"В проекті передбачено заміну мощення, заміну комунікацій і облаштування фонтану на місці цього рову . Також буде зроблено нові насадження та нове освітення.

Договір на будівництво підписаний до 2021 року, але ставлять зараз завдання перед будівельниками, щоб вони вклалися швидше, бо це дуже прохідне місце у Львові, і щоб було якомога менше незручностей для людей", - каже архітектор проекту Ольга Криворучко.

Натомість підземний перехід найближчим часом реконструювати ніхто не береться.

"Проблема у тому, що підземний перехід є на балансі у іншого балансоутримувача, тому інша установа мала б цим займатися", - додає архітектор.

IMG 4630IMG 4625