1 0 fff
Фото: "UkrPress.info"
Колишній міський голова Львова та екс-міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда вважає, що у процесі адміністративно-територіальної реформи у Львова є два шляхи, кожен з яких передбачає об’єднання обласного центру із навколишніми населеними пунктами. Перший сценарій – утворення львівської агломерації, другий – створення об’єднаної територіальної громади.

Про це Куйбіда заявив, коментуючи результати зборів мешканців Брюхович, які висловились проти входження до майбутньої Львівської ОТГ. При цьому, наголошує Куйбіда, приймати подібні рішення – функція держави на рівні Кабміну і Верховної Ради, а не місцевого самоврядування, повідомляє "Zaxid.net".

«Якщо йдеться про адміністративно-територіальний устрій, тут визначає держава. Вона може, відповідно до європейської хартії про місцеве самоврядування, проводити опитування і враховувати якимось чином це опитування, але рішення приймає держава», – пояснив Василь Куйбіда.

Як аналогію він порівняв державний механізм з організмом людини. «Уявімо собі, що якийсь орган чи кілька органів почали нав’язувати свою позицію центральному органу, тоді тіло розпадеться, це призведе до поганих наслідків для всього тіла. Це саме стосується і держави», – аналізує Василь Куйбіда.

З його слів, не політики, які дуже часто є популістами, а державні діячі мусять приймати відповідні рішення, керуючись тільки інтересами держави.

«Стосовно Львова. Ще радянська влада, дбаючи про розвиток міста Львова, утворила Львівську міську раду у складі Львова, Винник, Брюхович і Рудного. Так залишилося і після відновлення незалежності України, хоча це не зовсім відповідає Конституції, бо всі територіальні громади рівні у своїх правах. І цей вузол треба розв’язати», – вважає Куйбіда.

На його думку, тут є можливі два варіанти. «Є принаймні два варіанти – створення львівської агломерації, створення ради агломерації, куди би увійшли набагато більше населених пунктів, аніж згадані вище. Другий варіант – укрупнення львівської територіальної громади з метою швидкого розвитку міста. Іншими словами – утворення ОТГ», – додав Куйбіда.

Зазначимо, в Україні наразі немає закону про утворення міських агломерацій, реформа відбувається на базі закону про добровільне об’єднання територіальних громад. Основна різниця – ОТГ є фактично новою адміністративною одиницею, а агломерація зберігає більшу самостійність кожного населеного пункту при об'єднанні.