5e11aad6ad85cЕксперти розповіли, як приховати дані своєї банківської картки при знятті грошей в банкоматі, пише Segodnya

Наблизилися до банкомату – пам'ятайте: ваша карта може виявитися під прицілом шахраїв. Вони прикріплюють поруч камери, щоб дізнатися ваш пін-код. Днями ось такий прилад для відеоспостереження пильний громадянин виявив у центрі столиці. А бувають камери ще менш – такі, що помітити важко.

"Розміри камери – як головка шпильки", – зазначає наш експерт Олександр Карпов, директор Української асоціації членів платіжних систем.

Але одних знань про пін-код замало. Виявляється, аферисти встановлюють крім камер в банкоматах ще й спеціальні пристрої на картоприймач, які зчитують іншу інформацію з карти. Щоб потім легко розрахуватися вашими грошима в інтернеті.

"Пристрої розміром з одну третину карти, товщиною – вужчою, ніж карта. Металеві, вони вставляються всередину. І ви їх не знайдете ні за яких умов", – говорить експерт.

Будьте пильними. І, знімаючи гроші, враховуйте, що вас може знімати прихована камера. Навіть якщо ви її і не помічаєте. На те вона й прихована.

"Вам найголовніше – не дати шахраям записати пін-код. Ви вводите однією рукою пін-код, а другою рукою ви прикриваєте цифри, які вводите. Де б не стояла відеокамера, відеосигнал захопить ваші пальці і не буде видно, де і які цифри ви натискаєте".

Найнебезпечніші банкомати – в найбільш людних місцях: на вокзалах, біля зупинок, в торгових центрах або просто на вулиці.

Нагадаємо, що третина населення України постраждала від дій інтернет-шахраїв. Більшість з жертв отримували шахрайські повідомлення, а майже кожен десятий опитаний говорить про перенаправлення на підроблені веб-сайти із запитом особистої інформації.