i8765465678Вчора, 28 лютого, помер директор львівської середньої загальноосвітньої школи №10 імені святої Марії Магдалени Ришард Вінценц.

Про це повідомили на офіційній сторінці польської школи у Львові.

Навчальний заклад знаходиться по вул. ген. Чупринки 1.

Про місце та час похорону буде повідомлено додатково. Усіх охочих поділитися своїми спогадами про директора та вчителя Ришарда Вінценца просять писати листи на адресу шкільної пошти: Szkola10.Lviv@gmail.com

3904985983095 34Нагадаємо, в Україні діє декілька шкіл із польською мовою навчання. Чотири з них знаходяться на Львівщині, дві у Львові (№10 та №24), та ще — в Мостиськах і в селі Стрілецьке Мостиського району. 

Найдавніша та найвідоміша з існуючих нині польських шкіл Львова була заснована 1816 року. Втім, вона не має ані особливого статусу, ані особливих умов існування. Її знають як просто школу №10, відрізняється від решти вона лише віковою традицією.

Ця школа віддавна містилася в будинку на розі теперішніх вулиць Степана Бандери та генерала Чупринки. Свого часу, відома як школа св. Марії Магдалини, вона займала два корпуси, де окремо навчалися дівчатка і хлопці. За весь час діяльності школу закривали лише раз — у роки 2-ої світової війни. Тоді тут був госпіталь. А після війни школу знову відкрили, однак площу її скоротили вдвічі. В корпусі, де раніше навчалися дівчатка, відкрито нову російську школу...

Зараз тут навчаються 311 учнів, а виховують і вчать їх 35 педагогів. Усе навчання ведеться польською мовою. Окрім звичайних предметів, школярі тут вивчають і 5 таких, що їх не зустрінеш у звичайній львівській школі: польська мова та література, історія та географія Польщі, а також — релігія. Майже всі вчителі школи є вихідцями з польських родин та випускниками цієї школи.

Читайте також: Директор польської школи каже, що СБУ розбереться із «сєпарськими» наклепами проти нього