1 0 jjjjjjjjj6
Фото: "Форпост"
У п'ятницю, 6 березня, У Львові пройде святковий вечір з нагоди 90-річчя  УФОТО – Українського Фотографічного Товариства.

Про це кореспондентці "Форпосту" розповів львовознавець Роман Метельський.

"Це не просто виставка, це фото, в яких представлено 90 років Українського Фотографічного Товариство, яке з'явилося у Львові 1930 року. Власне 6 березня відбулися перші установчі збори, які тоді провели у "Народній Гостинниці", зараз це місце відоме під назвою "Зеник". Там зачитали статут і подали його затвердженим до узгодження польській владі. І аж 9 листопада він став дійсним, тому офіційно літочислення фото ведеться із того дня. Але оскільки цей процес почався раніше, то й ми з 6 березня до 9 листопада будемо робии багато цікавих подій в рамках 90-річчя УФОТО", – сказав він.

Також Роман Метельський зазначив, що деякі фографії дивують історією свого створення, проте ще цікавішими є біографії їх творців.

"Ось наприклад деякі альбоми знайшла Тетяна Крушельницька в шафі своєї мами, відомої авторки Лариси Крушельницької. Зараз ми їх відскановані потрошки і будемо пускати у світ, щоб люди знали про них. Також будуть роботи і Юліана Дороша, одного із знакових фотографів міжвоєнного Львова. Це людина, яка за свої 30 років зробила стільки, що сьогодні мало хто з сучасних митців може похвалитися такими досягненнями. Варто згадати і про Степана Дмоховського, голову УФОТО, який був першим галичанином в Україні, що став стоматологом. Це парадокс тої ситуації що на своїй землі, але будучи під пануванням іншої держави, видавали власну періодику. Мало того свої фотовиставки вони возили і за кордон, наприклад у Чикаго", – додав керівник Львівського Фотомузею.

Святквий вечір розпочнеться о 16:00 за адресою вул. Професорська, 1. Вхід безкоштовний.

1 0 jjjjjjjjjjj1

1 0 jjjjjjjjjjjjj2

1 0 jjjjjjjjj3

1 0 jjjjjj4

1 0 jjjjjjjj5

1 0 jjjjjjjjj6

1 0 jjjj7