1 0 huyuy65
Фото ілюстративне
Українські жінки так звикли працювати на роботі, а потім ще й додатково вдома, що навіть не помічають, який шалений обсяг тягнуть щодня. Хатня робота і професійна реалізація - це норма в нашому суспільстві для ніби слабкої статі.

83% українців досі вважають, що бути гарною господинею, піклуватися про власний дім і готувати для власної родини - найважливіша жіноча роль. Так відповіли дослідникам групи Рейтинг. Про це повідоляє "ТСН".

За даними ООН, жінки в Україні працюють вдома вдвічі більше, ніж чоловіки. І чоловіки не проти. Це має свій результат: 60% розлучень в Україні переважно відбуваються через нерівномірний поділ хатньої роботи.

Тож скільки б за місяць могли заробляти українки, якби за всю хатню роботу отримували заробітну плату?

Українка Любов Пуховська працює на трьох роботах: у школі раннього розвитку вона вчить малечу співати й відчувати такт та ритм, в Академії музики імені Глієра вона викладає гру на віолончелі, а ще грає в ансамблі "Фрески".

Ранок пані Люби починається о шостій ранку. Жінка готує сніданок для чоловіка та двох дітей, а водночас збирає малим до школи ланч-бокс. Далі прасує шкільну форму та на мить стає перукаркою для своєї донечки. Тепер черга нагодувати чоловіка. 

"Чоловік повинен вміти готувати. Але функції дружини в її багатогранності. Я не хочу в неї забирати ці функції. Готувати та прибирати - це її. Ми за це її хвалимо, за ці її якості, - каже чоловік Люби Максим Пуховський. - Чудовий стиліст, все лежить на свої місцях, усі доглянуті. Чудовий лікар".

Й на цьому день лише починається. Після ранкових справ, які присвячені дітям та чоловіку, Люба швидко збирається на свою першу роботу, а вже о третій дня біжить до школи забирати доньку, щоб відвести на гурток. Наступне завдання: розподілити бюджет та побігти за продуктами, а тоді повернутися додому та піти вигулювати домашнього песика. А ввечері треба не забути випрати та випрасувати усі речі. І так 365 днів на рік у понад 60% українських родин.

За статистикою, майже 70% українок готують їжу та миють посуд щодня. І це, врешті, стає болючою проблемою

"Вона спочатку все на себе бере: "Він не може суп зварити, як я, він не може картоплю почистити, як я…" Вона безумовно втомлюється, вона роздратована. Своє роздратування вона виливає на дітей та на чоловіка, а він не розуміє, власне, де  завинив", - каже соціоекономістка та демографиня Елла Лібанова.

У середньому жінка витрачає на хатні справи 30 годин на тиждень, чоловіки вдвічі менше - 15 годин. Ми перевели ці години в гроші .

Отже, за свою хатню роботу, якби Люба за неї отримувала гроші, вона би мала додатково ще 32700 гривень.

Це робота дієтологині - 2500 гривень, кухарки - 12000 гривень, сімейної лікарки - 5000 гривень, няні-виховательки - 7200 гривень, а ще вигул собаки - 4800 гривень, а також прання з прасуванням - 1200 гривень разом.

 Ці ціни взяті в Київської агенції. Але в регіонах вони будуть лише трохи нижчі.