1 0 en4256 64322shot 1
Фото ілюстративне
Українцям скоро можуть дозволити законно володіти і застосовувати для самозахисту вогнепальну зброю – пістолети і револьвери.

Відповідний законопроект внесла до Верховної Ради фракція "Слуга народу", повідомляє UAportal.

Зараз володіння будь-яким видом зброї регламентується наказом МВС №622 від 1998 року, в який вносили лише невеликі зміни ще в минулому столітті.

Громадянам без судимості і старше 21 років дозволено володіти гладкоствольною і нарізною довгоствольною вогнепальною напівавтоматичною зброєю. Короткоствольною вогнепальною зброєю – пістолетами і револьверами - звичайним громадянам володіти заборонено.

Купити зброю можна після отримання дозволу МВС, але зберігати її можна тільки без патронів в сейфі. Стріляти можна лише в мисливських угіддях (якщо є ліцензія на відстріл та посвідчення мисливця) або в тирах.

Холодна зброя теж підпадає під обмеження: зберігати і колекціонувати її вдома можна, хоч шаблі і мечі. Але транспортувати заборонено.

Після початку війни на Донбасі зброя опинилася на руках у безлічі людей, що обгрунтувало необхідність прийняття нового закону про зброю, - більшість зареєстрованої зброї знаходиться у бандитів, і люди мають право на самозахист, впевнені автори ініціативи.