1 0 kuy77
Фото: "Форпост"
Нещодавно у мережі з'явилася інформація, наче у львівському ліцеї №45 керівництво саботує перехід на українську мову та набирає першокласників у російськомовні класи. Насправді ж, кажуть у навчальному закладі, проти них вже давно розгорнули інформаційну війну, тому час від часу й з'являються неправдиві факти, які у школі постійно змушені спростовувати.

Про це кореспондентці "Форпосту" розповіла директорка ліцею Наталія Мельник.

Так днями у Facebook з'явився пост Ігора Девбича, де він написав, що у школі досі набирають дітей у російськомовні класи, ігноруючи те, що вже сьомий рік триває війна. Також користувач зазначив, що таким чином ліцей начебто готує нових "сепаратистів та українофобів". Насправді ж Девбич взяв за основу застарілу інформацію зі шкільної сторінки, на якій йшлося про набір першокласників у спеціалізовані класи. Як виявилося, у навчальному закладі сталася помилка, у результаті чого опублікували не ті відомості.

"З 1 вересня 2018 року ми поступово перейшли на державну, оскільки так має бути. Цьогоріч у нас україномовних вчителів ще більше – загалом 92% при тому, що ми школа, де навчання забезпечують мовою нацменшин. Але існує такий "міфічний персонаж" – Ігор Девбич – який час від часу поширює в інтернеті неправдиву провокаційну інформацію. Цього разу роздули чутки, наче у нас 80% батьків бойкотують перехід на українську, хоча насправді навчання російською підтримують лише 20%.

Щодо тих відомостей на сайті, я, як директор, визнаю, що не спрацювала, не перевірила інформацію. Але вона була застарілою, і звинувачувати нас в українофобстві ніхто не мав права", – розповіла Наталія Мельник.

Також директорка зазначила, що це проти школи вже втретє розпочинають інформаційну війну. Так у 2018 році з'явилося відео, на якому діти під час першого дзвоника начебто не співали гімн України. Хоча насправді мова йшла про випадок, який трапився у 2016 році. Тоді танцювальний колектив зачепив дроти від апаратури, у результаті чого довелося співати акапельно. Тоді учні виконували гімн, але висвітлили все неправильно.

"Там не стільки допис, скільки коментарі. Я взагалі українка, але мене після тих всіх провокацій і за Урал висилали, і на палю саджали, і школу погрожували спалити", – каже директорка.

Окрім того, керівництво ліцею розповідає, що на перерві у школі діти говорять різними мовами, проте навчання проводять українською.

"У нас також є багато учнів, батьки яких переселенці, кримські татари. Також є діти військовослужбовців, які зараз захищають Україну. До речі, за те, що такі батьки захищають школу, їх навіть почали називати сепаратистами

Восени ми подавали заяву у СБУ, аби врешті розібратися із тим Ігорем Девбичем, який погрожував підпалити школу. Проте досі відповіді немає", – додали у ліцеї.

Однозначно вчителі не можуть відповісти, кому і для чого потрібно спотворювати інформацію про школу, адже усі провокативні дописи з'являються у Facebook зі сторінок ботів.

 1 0 kuy78

1 0 kuy79