1 0 3456e546 n65s4hot 1
Фото: Четверта студія
Львів'ян чекає ще не один день карантину. У соціальних мережах вже багато людей ділиться своїми враженнями - хтось обурений, хтось використовує усі можливості. Але усі стараються дивитись на ситуацію оптимістично. Та критично!

Форпост вирішив розпитати впливових львів'ян, що вони думають про карантин.

Михайло Катрук, співзасновник проєкту "Доступне авто":

"Будь-яка пандемія - це біда. І не зважаючи на усі незручності та економічні наслідки, карантин - це чи не єдиний дійсно дієвий механізм для країни пережити пандемію з найменшими можливими втратами найціннішого державного скарбу - її громадян. У цій всій ситуації є декілька варіантів поведінки. Можна, як зазвичай, почати бідкатися та розповідати як все погано. Можна дістати з шафи книжку "Критика влади для чайників" і почати слідувати інструкціям, додаючи краплинку чогось особистого або нецензурного для підсилення думки. Є ще третій варіант, найменш популярний - відкинути емоції, знайти у цій всі історії позитиви, максимально тверезо їх проаналізувати і, головне, зробити правильні висновки. А позитивів та цікавих відкриттів, попри неочевидність, ой як багато. Виявляється у Львові може не лише смердіти каналізацією, а навпаки - бути чисте і свіже повітря, навіть у центрі. Виявляється, не обов'язково бездумно їхати в центр автомобілем та паркуватися як рагуль, можна прогулятися пішки або погуляти у своєму районі натомість. Виявляється, Львів може бути зручним та приємним містом саме для своїх мешканців, а не бути борделем для турків чи алкобаром для поляків. Виявляється, чиновники можуть таки щось робити і корисне, хай навіть лише коли дійсно припече. Пандемія буде подолана, карантин завершиться. Може хоч ці 4 "виявляється" стануть буденністю?".

Парасковія Дворянин, львівська політикиня та журналістка:

"Карантин показав, що:

  1. Україна вміє працювати на випередження! Не гірше, аніж інші країни Європи та світу. Українці розуміють інструкції у час карантину, сприймають обмеження спокійно і дотримуються їх.

  2. Заяви багатьох політиків смішні і недоречні. Підприємці в Україні- соціально відповідальні, в перші дні закупили обладнання, тести та захисні костюми. Церква готова бути сучасною і близькою до людей. До влади все ще не має довіри, особливо коли закупівлі можна проводити за спрощеною процедурою.

  3. Міста, які мають публічне управління і якісну комунікацію з громадою, працюють оперативніше. Львів - приклад такого управління.

  4. Нам, як і багатьом країнам, бракує якісного медичного обладнання, але ми маємо інтелект, золоті руки, відповідальність і відданість медиків. А це теж дорого коштує.

  5. Всі рівні – перед вірусом. Він однаково небезпечний для всіх. І для тих, хто приїхав з Куршевеля, і для тих, хто отримує мізерні зарплати. ВІП палати і ШВЛи в гаражах, тиснене золотом посвідчення, захмарні заробітні плати, хабарі, премії – не допоможуть.

  6. Всюди добре, де нас нема. А дома таки найкраще. Повернувшись додому з-за кордону, треба подбати, аби тут так завжди було. Самоізолюватись!

  7. Критично мислити – важливо і необхідно. У час тривоги ми ще ведемося на фейки та міфи.

  8. Карантин навчив правильно використовувати свій час. Інколи ми його тратимо на черги. У наших головах ще є багато «совка» - закупитись на рік наперед, а потім викинути зіпсоване.

  9. Карантин – це нагода багато і часто говорити з рідними, дбати про них. Це шанс побачити світлих людей. Це можливість навчитися працювати інакше, думати швидко і любити беззастережно. Це гумор і креатив. Чого тільки ми не придумуємо, аби залишити наших батьків вдома!

  10. Карантин - це можливість мріяти. Для мене - про каву з друзями, живу, відверту, емоційну розмову зі студентами, яку жоден ZOOM не замінить, про зустрічі по селах та містечках, де енергетика людей додасть сили і впевненості, що все у нас буде добре".

Олександр Дзюпин, керівник відділу продажу СП "Ройек-Львів":

"У людей абсолютно відсутнє критичне мислення. Люди здатні піддаватись паніці, вестися на фейки. І, одночасно, з тим робити безвідповідальні вчинки. Цілком зрозуміло, звідки у країні взялись 73%. Керівництво держави (і виконавча, і законодавча влада) абсолютно не готові до викликів сьогодення. Помилки кожного дня. Некваліфіковані заяви та рішення. Зрештою, звідки би взялась кваліфікація? Але ми вигребемо. Не в перший раз".

Валерій Веремчук, депутат ЛМР:

"У Львові сьогодні сонячно. Весну ніхто не скасовував. Тому хочу все ж таки говорити про позитивне. Бо добрі новини є. Карантин – це самодисципліна і повага один до одного. І львів’яни здебільшого, як бачимо, по порожніх вулицях, розуміють це. Це перша хороша новина. Робити те, що треба і те, що можеш. Неписане правило на всі часи. І чим більше нас буде дотримуватися його зараз, тим вищі шанси, що навіть у он-лайн режимі ми справді в доброму настрої святкуватимемо Великдень. Радітимемо, бо наші рідні, сусіди, друзі, колеги живі і здорові. Будемо впевнені, що вже за лічені дні зможемо їх обійняти, прийти в гості, побачити, сісти поруч. Не буду повторювати рекомендації лікарів. Ми всі вже знаємо їх на пам’ять. Тому робити те, що треба для кожного – це дотримуватися цих рекомендацій. Робити те, що треба і що можемо у цей час – це також і виклик. А що ми можемо? Багато! Особливо, якщо не тягнути ковдру на себе. А робити це разом. Вкотре горджуся волонтерами, меценатами, підприємцями. З перших днів ми почали підтримувати львівських медиків. А тепер будемо це робити разом, бо не той час і не та ситуація, щоб мірятися, хто більше зібрав, купив, передав. Тому ще одна добра новина. Близько десяти громадських організацій, благодійний фондів об’єдналися в єдиний центр допомоги лікарням. У режимі он-лайн будемо отримувати інформацію про потреби кожної лікарні. Координуватимемо свої дії, щоб всі заклади отримали все необхідне. Бо як би не було складно нам, наше нудження вдома – це ніщо у порівнянні з тим, яке навантаження лягає на лікарів, медсестер, санітарів. Обіцяю, що інформуватимемо про зроблене. Бо достовірна і правдива інформація – це також дуже важливо. Я не кажу, що наступний місяць буде простим. Буде нелегко. Але треба максимально послабити удар, який може нанести нашому місту, кожному з нас, коронавірусна загроза. І якщо кожен робитиме те, що треба і що може, нам це вдасться!".

До яких політичних сил чи уподобань не відносились би львів'яни, головне, що нас об'єднує - оптимізм та віра у краще.