1 0 ьвнв
Фото ілюстративне
Попри те, що коронавірус SARS-CoV-2, яким у світі заразилися майже 900 тисяч осіб і більш як 43 тисячі померли, поки мало вивчений, проте чекати від нього мутацій у більш легкі форми – не варто.

Про це медик і популяризатор науки Леонід Більченко, пише "Сьогодні".

"Безумовно, він мутує в іншу форму, але не до літа. Це малоймовірно. Він дійсно, як всі РНК-віруси, змінюється дуже швидко. Зараз поширюються графіки, які показують відгалуження вірусу – це не штами, а певні мутації його структури. Однак еволюція відсіває мутації, які руйнують його, але й ті, які роблять його більш небезпечним, теж зустрічаються вкрай рідко, і це хороша новина. Вчені, які розшифрували вірус і відстежують зміни в ньому, кажуть, що у нас є десь три роки. У гіршому разі новий штам з'явиться через рік", – каже медик.

"Коли поширюються графіки, як вірус розгалужується, то люди думають: "Нічого собі він мутує". Але насправді його функція не змінюється – нема жодних підстав думати, що він стане більш небезпечним чи менш. Це добре, тому що вакцину встигнуть розробити перш, аніж вірус мутує. Тільки потім, через рік-два, потрібно буде оновлювати вакцину, тому що з'явиться новий штам. Наприклад, коли була епідемія свинячого грипу, то минуло приблизно три роки, перш ніж ми побачили перші ознаки антигенного дрейфу", – нагадав експерт.

Торкнувшись питання впливу ультрафіолетового випромінювання, яке, на думку деяких інфекціоністів, могло б зменшити активність вірусу, Леонід Більченко зауважив:

"Ультрафіолет вбиває віруси і взагалі шкодить всьому живому. Але потрібно розуміти, що вірус знаходиться не там, куди потрапляє ультрафіолет. В основному він передається і далі поселяється там, де ультрафіолетових променів нема. Щодо теплих країн – в Ірані вірус поширюється дуже добре, він є в Африці і передається від людини до людини. Це означає, що вірус виживає в тих умовах. Сподіватися, що влітку буде спека і вірус зникне, не варто".