1 0 1 20756
Фото з відкритих джерел
Заступник гендиректора «Укроборонпрому» Роман Бондар повідомив про плани ліквідації державного концерну і створення на його базі шести галузевих держкорпорацій. Це ракетобудівний холдинг, авіаційний, авіаремонтний, бронетанковий, радарний і холдинг морських систем.

Про це пише Ua.News.

За словами Бондаря, причиною реформування держконцерну є неефективне управління більш ніж сотнею розрізнених підприємств-учасників «Укроборонпрому». Глава Офісу трансформацій держконцерну додав, що для відновлення низки заводів, створять Фонд оборонного оздоровлення. Його завдання – реструктуризація, оптимізація, фінансове оздоровлення, перенесення виробництв і продаж майна. Кошти від продажу підуть на модернізацію та капітальні інвестиції.

Реформа передбачає два етапи. Протягом 2 років «Укроборонпром» координуватиме процеси трансформації та створення галузевих холдингів (реструктуризація, корпоратизація, оздоровлення проблемних активів, концентрації виробництв, реалізація надлишкового майна). А також розробити для кожного холдингу систему управління, стратегію, програму капітальних інвестицій, ключові продукти. Потім держконцерн як корпоративний центр можна ліквідувати.

«Після того, як корпорації створять, роль і значення Укроборонпрому точно зміняться. У цьому полягає стратегічна розвилка і ключове рішення, які держава повинна буде зробити. Питання можна сформулювати так: чи потрібна керуюча компанія для галузевих оборонних холдингів? Якщо потрібна, то цій керуючій компанії можуть бути делеговані функції корпоративного центру, з фокусом на залучення фінансування, розвиток нових видів бізнесу, контроль над реалізацією стратегії, зв’язків з державними органами і т.д. Якщо не потрібна, то ці функції можуть бути передані органам влади. Питання майбутнього Укроборонпрому необхідно вирішувати після створення нових галузевих холдингів, а не до», – підкреслив Бондар.

Зазначимо, до переліку об’єктів малої приватизації, виставлених на продаж у 2020, потрапили дев’ять підприємств держконцерну «Укроборонпром».