WKds8S6XYVVYVHBHejMJBkBVi78vWKh3b2KvTHYlДитяча письменниця та громадська активістка Лариса Ніцой оприлюднила відкрите звернення до в.о. міністра освіти Любомири Мандзій, очільниці громадської спілки «Освіторія» Зої Литвин, та президента Володимира Зеленського із вимогою припинити диверсію проти України та антидержавну діяльність у сфері освіти.

"Під егідою трьох організацій Офісу Президента України, міністерства освіти України та громадської організації «Освіторія» на телебаченні започатковано проєкт зі зросійщення українських дітей. Засобом зросійщення є онлайнуроки, куди запрошуються зіркові гості, які на уроках розмовляють російською мовою (Ласточкін, Коляденко тощо).

Вчителі зауважень не роблять, а милими усмішками і похвалами заохочують глядачів робити так само як зірки, розмовляти на уроках російською.

Нагадаю, глядачами є діти, і онлайнуроки, окрім знань, вчать українських дітей моделям поведінки та відповідального/безвідповідального ставлення до України та її мови.

Поки ми, українці, боремося за наповнення українського публічного простору українським контентом – президент, міністр освіти та освітня організація вирішили здійснити терористичний акт проти української мови та українських дітей, нав’язуючи їм російську мову, як норму.

Нагадаю всім. Україна – не росія і не якась інша країна. Україна – це Україна. Державна мова в Україні – українська. Освіта, згідно із законами про освіту та мову, в Україні повинна відбуватися українською мовою, а вчителі з усіх предметів ЗОБОВ’ЯЗАНІ і ПОВИННІ на уроках учити учнів висловлювати свою думку та демонструвати знання з будь-якого предмету українською мовою. На уроках іноземної – ще й іноземною мовою.

Нагадаю також, що російська мова – це одна з багатьох мов національних меншин. Припиніть здійснювати дискримінацію інших мов національних меншин і вивищувати одну мову національної меншини (російську) над іншими мовами національних меншин. Для уникнення вивищування одних над іншими та уникнення дискримінації існує державна мова, яка є мовою міжетнічного спілкування в Україні. Українська мова в Україні є універсальною мовою для всіх національних меншин і російської меншини також.

Особливо звертаюся до в.о. міністра поки ще української освіти Любомири Мандзій. Якомога швидше донести інформацію до президента В.Зеленського, що даний проєкт під егідою президента України несе в собі диверсійну складову проти державності України, тож в існуючому форматі його треба негайно скасувати", - підкресила письменниця.