1501869
фото ГО "Плато"
Бетонну стіну опорядження на вул. Бандери у Львові озеленять та облаштують біля неї дощовий садок. Таким чином громадський простір, де щоденно скупчується велика кількість людей, планують пристосувати до зміни клімату і вберегти від перегрівання влітку. Про це повідомляє Zaxid.net

Проект озеленення бетонної стіни з круглими дірами на перетині вул. Бандери та вул. Чупринки розробила львівська ГО «Плато», що займається адаптацією міста до змін клімату. Проект подали на громадський бюджет, однак він не набрав достатньої кількості голосів мешканців. Попри це автори проекту вирішили реалізувати його власними силами.

1501869 2073768«Цей простір нас непокоїть, тому що там дуже багато бруківки і агресивних поверхонь, які у спекотні дні нагріваються. Ми робили дослідження за допомогою тепловізора і побачили цю колосальну різницю між тим, як нагріваються зелені насадженні і, наприклад, дахи кіосків та рекламний банер. Ці фактори дуже негативно впливають на здоров’я і самопочуття людей, які там проходять. Тому ми вирішили спробувати такий пілотний проект, який має адаптувати цей простір до кліматичних змін», – розповіла  голова правління організації Анжеліка Зозуля.

Проект передбачає два компоненти: озеленення бетонної стіни плющем та дівочим п’ятилисточковим виноградом та створення дощового садка біля стіни. Дощовий садок збиратиме воду, яка стікає з будинку №15 на вул. Бандери.

1501869 2073772«Вода з будинку стікає по водовідводу безпосередньо за стіну опорядження і там формується калюжа. Коли опади є рясними, то вода підтоплює фундамент будинку і стіну. Ми хочемо цю надлишкову вологу забрати і відвести її поперед стіни, де зробити цей дощовий садочок. Таким чином волога буде акумулюватися для подальшого живлення рослин, які будуть рости у цьому садочку», – розповіла Анжеліка Зозуля.

У дощовому садку висадять польові і злакові рослини, а також духмяні трави, такі як м’ята, лаванда та чебрець.

1501869 2073769Бюджет цього проекту – орієнтовно 7200 грн. Усі роботи члени організації «Плато» виконають власними силами протягом 15-16 травня.

Бетонну стіну на перетині вул. Бандери та вул. Чупринки облаштували у 70-х роках як в’їзд у Радянський район міста (сьогодні Франківський). Зараз стіна перебуває на балансі Галицької районної адміністрації.

1501869 20737671501869 2073771