1555507201 2105Президент України Петро Порошенко не прийде на допит у Державне бюро розслідувань 29 травня, куди його викликали для надання свідчень у двох справах — щодо незаконного переміщення 43 картин і можливого незаконного прослуховування його розмов із ексвіцепрезидентом США Джозефом Байденом. Про це повідомляє Громадське.

Як заявили адвокати Порошенка Ілля Новіков та Ігор Головань, на ці допити Порошенка викликали через відео на сайті ДБР, а не шляхом вручення повістки, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом.

«Вони (слідчі ДБР — ред.) намагались запровадити в Україні таку практику, щоб вручення повістки можна було замінити вивішуванням “відосика” на сайті ДБР з тим, щоб вважати це належним сповіщенням свідка. Цього не буде», — заявив Новіков.

«КПК передбачає, що повістка має бути вручена за три дні до дати явки на допит. При цьому при цьому КПК чітко встановлює, що при обрахунку цього терміну перший день не враховується. … А ми знаємо, що всі ці протизаконні дії почалися лише вчора (27 травня — ред.)», — зазначив Головань.

Нагадаємо, 27 травня ДБР викликало Порошенка на допит у двох справах: щодо незаконного переміщення через кордон картин і через можливе незаконне прослуховування його розмов із Байденом.

У першій справі також на допит викликали дружину Порошенка Марину. Це справа про незаконне переміщення через кордон України 43 картин всесвітньо відомих художників. На перший допит Порошенко з дружиною не з’явилися, тому повістку їм принесли в музей Гончара на виставку.