6 передача ПАПРу у перинатальный центрОскільки кількість заражень сovid-19 серед медиків стрімко зростає, інженери та волонтери проєкту Yak.Today збирають кошти на виготовлення захисних шоломів (PAPR) для медиків. Кожні 2000 гривень (саме така собівартість маски-шолома) можуть захистити лікаря/лікарку й допомогти йому/їй врятувати життя десятків пацієнтів, хворих на коронавірус. Саме тому відкрита майстерня “гараж хаб” і Благодійний фонд “Харків з тобою” збирають кошти на захисні шоломи для лікарів Львова та інших міст.

7 Роман Видро резидент гараж хабуЗа статистикою, в Україні понад 20% заражених covid-19, – саме медичні працівники. Так, днями спалах стався в харківській обласній інфекційній лікарні, де підтверджено вже 20 захворювань серед медперсоналу, у тому числі головлікаря.

Львівські лікарі отримають 6 масок-шоломів. Їх передадуть реанімаційним бригадам Львівської обласної інфекційної лікарні.

Усього ж інженери-мейкери планують виготовити 132 шоломи: для реанімаційних бригад Харківської області, Києва, Львова, Івано-Франківська, Сєвєродонецька та Чернівців. Тож зібрати потрібно 264 000 грн. З них для Львова – 12000.

11 yak fb lviv adsТакож інженери закликають львівських колег долучитися до виготовлення: всю технічну документацію і консультації нададуть безкоштовно. Спільними зусиллями можна буде забезпечити захист значно більшій кількості лікарів.

Шоломи мають найвищий ступінь захисту, працюють на автономному живленні. За різними даними, за час роботи одного фільтру в PAPR (понад 1000 годин) може бути використано кількасот респіраторів N95.

Щоб допомогти виготовити 132 шоломи, треба переказати кошти на рахунок благодійного фонду “Харків з тобою”, волонтери якого займаються підтримкою системи охорони здоров’я ще від початку війни і включилися також і в боротьбу з сovid-19.

Номер картки 4246 0010 3001 1195, реквізити за посиланням.

4 передача ПАПРу у 8клінічну лікарню кардіологіяВиготовлятимуть маски у “гараж хабі” з долученням додаткових підрядників на певні ланки роботи – щоб закінчити партію якнайшвидше.

При наявності детальної технічної документації від розробників, виробляти такі шоломи може практично будь-хто, у кого є лазерний різак СО2 або ЧПК-фрезер, паяльник, базові ручні інструменти та навички роботи з простою електронікою.

2 Ірина Кондратова директорка Харківського перинатального центру“Маски класу PAPR мають найвищий серед усіх засобів індивідуального захисту APF (assigned protected factor). Тому ми хочемо познайомити з ними українських лікарів, – говорить менеджерка “гараж хабу” та проєкту Yak.today Тетяна Колпак. – Після широкого тестування разом нам буде легше адвокатувати сертифікацію та внесення їх у протоколи. У багатьох країнах PAPR це вже стандарт захисту, зокрема, вони рекомендовані Центром контролю захворювань США (CDC). В Україні ви лікаря/лікарку в такому шоломі не побачите, бо у нас їх промислово не виробляють, а американські коштують від 1 тис. дол. Інженери “гараж хабу” створили PAPR, який має той самий рівень захисту при собівартості нижче 100 доларів, і ми готові безкоштовно ділитися технологією з усіма, хто готовий їх виробляти – на сторінках Yak.Today та проєкту PAPRika (сторінка в розробці)”.

1 Copy of photo 2020 05 05 23 10 50 2Перед тим, як переходити до масового виробництва, мейкери виготовили тестову партію і передали харківським лікарням (перинатальному центру та кардіологічному відділенню 8-ї клінічної лікарні) для проходження тестів у реальних умовах роботи. Серію лабораторних тестів, рекомендованих, зокрема, Управління з охорони праці OSHA (США), інженери проводять у “гараж хабі”. Тестують і ступінь захисту, і реакцію матеріалів на багаторазову дезинфекцію, і ергономічність.

Лікарі й лікарки, які вже третій тиждень працюють у PAPRах першої партії, підтверджують, що шолом можна застосовувати у червоній зоні – тобто в зоні максимального ризику зараження COVID 19.

3 Олександр Золотарьов і Роман Видро“Так, цей шолом поки що не має сертифікації. Але потенційно він має значно вищий ступінь захисту ніж дуже багато засобів, з якими доводиться мати справу моїм колегам, – говорить Ірина Кондратова, керівниця харківського регіонального перинатального центру. – Потік повітря, що проходить через фільтри, створює мікропозитивний тиск всередині та захищає від проникнення вірусу. Інтенсивність потоку, яку регулює користувач, дозволяє охолодити повітря всередині шолома і створює дуже комфортні умови і екран не запотіває”.

Тетяна Колпак говорить, що паралельно з виготовленням першої великої партії та запуском open-source платформи (де інженери з будь-яких кінців світу зможуть вдосконалювати ці маски) “гараж хаб” починає працювати над сертифікацією та патентуванням своїх PAPRів. “Також ми сподіваємося на внесення їх до локальних протоколів захисту”, – говорить менеджерка проєкту.

Усі, хто готові допомогти у виготовленні шоломів – пишіть на сторінку Гараж Хаб на фейсбуці або на team@garagehub.org.

Переказати кошти (з призначенням “на статутні цілі”) можна

на картку фонду:

4246 0010 3001 1195

або за реквізитами:

Благодійна організація

«БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД «ХАРКІВ З ТОБОЮ»

Код ЄДРПОУ 39488268

р/рах. UA67 351 533 00000 26009052241644

у ХарківГРУ ПриватБанк,

МФО 351533

https://kharkiv-with-you.org/

***

10 ads sendНагадаємо: повнолицева маска з примусовою фільтрацією повітря (PAPR), виготовлена з поліетиленової плівки та полікарбонату, повністю захищає вдягнутого в неї лікаря від контакту з фізіологічними рідинами пацієнтів, що вилітають при чханні та кашлі.

Згідно з даними виробника та різноманітними дослідженнями, фільтр НЕРА Н13, яким обладнані маски, зупиняє не менше ніж 99% частинок розміром до 0,3 мкм. Докладну інформацію можна отримати за посиланням.

Yak.today – це платформа інженерних рішень для протидії коронавірусу від українських майстрів та медиків. Тут медики можуть повідомити про потреби, а майстри й інженери викладають свої розробки: покрокові інструкції, креслення, технічну документацію для виробництв. На Yak.Today є як інструкції до речей, які будь-хто може зробити вдома, так і до тих, які потребують базового обладнання та фахових навичок. Проєкт Yak.Today реалізовується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID

Команда закликає долучатися до проєкту всіх, хто має свої розробки, знає запити медиків або готовий займатися постачанням у лікарні.