110501 1 large
фото умовне
Після першого послаблення карантину лише 10% українців дотримувалися рекомендації Кабміну залишатися вдома, щоб не заразитися коронавірусом та не наражати на небезпеку інших. Такі результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології з 24 травня по 4 червня.

Загалом же, кожний українець віком 18 років і старший у середньомувиходив на вулицю приблизно 10 разів на тиждень. Впродовж останнього тижня 90% населення один чи більше разів виходили з дому. І, лише 10% опитаних сказали, що взагалі не виходили з дому впродовж тижня. Пише "Українська правда".

Ті ж, хто виходили на вулицю: 37% - виходили декілька разів на день, 22% - виходили раз в день. Це означає, що приблизно 60% (37%+22%) виходили на вулицю не менше одного разу в день, а 21% - виходили більше одного разу впродовж тижня. 9% наших співвітчизників виходили на вулицю лише один раз у тиждень.

Дослідження показують, що жінки більше сиділи вдома, ніж чоловіки(13% проти 7%). Серед чоловіків набагато більше тих, хто виходив з дому декілька разів на день, ніж серед жінок (48% чоловіків проти 28% жінок).

"Українська правда" також пише, що найменше тих, хто зовсім не виходив з дому протягом тижня, серед людей віком 30-44 років (4%), найбільше таких серед людей віком 60 років та старших (22%).

За рівнем освіти тих, хто зовсім не виходив з дому впродовж тижня, найбільше серед людей з неповною середньою освітою і нижчою (30%), найменше – серед людей з вищою освітою (6%).
Тенденція, яку зауважили соціологи - якби карантин продовжли, то кількість хворих на день впала би до 0 чи поодиноких випадків до 10-15 червня, але після першої фази послаблення - 11 травня - реальна кількість підтверджених діагнозі впішла угору, і зараз небезпека захворіти є майже вдвічі вищою, ніж під час суворого карантину. Частково ж, зростання кількості хворих може бути пояснене збільшенням кількості тестувань.

Дослідження тривало з 24 травня по 4 червня. Загалом було проведено 4 тисячі телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів серед дорослого населення від 18 років і старше по всій території України за винятком анексованого Криму та окупованих районів Донбасу.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 1,7% для показників близьких до 50%, 1,5% – для показників близьких до 25%, 1% – для показників близьких до 10%, 0,8% – для показників близьких до 5%, 0,4% –для показників близьких до 1%.

І, нагадаємо, що в Україні 11 травня набув чинності перший етап послаблення карантинних обмежень.