34565434В РНБО 19 червня заявили про значну небезпеку погіршення ситуації з водними ресурсами в Україні. Ймовірні посухи негативно вплинуть на економіку, людей та навколишнє середовище. Це питання обговорили під час засідання робочої групи з питань безпеки водних ресурсів і забезпечення населення якісною питною водою, повідомляє Канал 24

Станом на середину червня гідрологічна ситуація на більшості річок України трохи покращилася. Водночас все залежатиме від випадання дощів та їхньої кількості.

Враховуючи багаторічні тенденції, в РНБО прогнозують високу ймовірність формування періодів засухи та низької водності влітку та восени. Це може негативно вплинути на економіку та безпеку людей.

Також в РНБО відзначили необхідність удосконалити законодавчу базу страхування забруднення водних ресурсів.

Наприкінці квітня цього року в Укргідрометцентрі ДСНС заявили, що рівень води в українських річках найнижчий за останні 100 років.

Фахівці пояснили, що у річках та водосховищах України обмаль води через відсутність снігу. Зокрема, мовиться про басейни Дніпра та його водосховищ, а також річки Десни.

Березень і весь квітень пройшли майже без дощів. Коли ж був сильний вітер, то спостерігалося досить рідкісне для України явище, як пилова буря. Це, за словами фахівців, свідчить про істотну пересушеність ґрунтів в Україні вже на середину весни.

Це матиме негативні наслідки для різних секторів економіки. Для сільського господарства можуть обмежуватися обсяги води, вводитися ліміти або обмеження на водопостачання.