SAM 7947Бідони з документами УПА місцеві ентузіасти знайшли у Мостиському районі у червні. Предмети були закопані в лісі і 70 років зберігалися під землею, пише Galnet. Спочатку їх передали у Мостиський історико-краєзнавчий музей, а далі – у Львів.

345464565"21 червня їх передали у наш музей. Привезли два бідони, але в одному з них матеріали були у дуже поганому стані, вони не підлягають реставрації. Із уцілілим бідоном процес був таким: вміст витягнули, просушили його і переклали спеціальним папером, який витягує вологу. Після цього – процес роздублювання. Останні етапи, на які ми ще не перейшли – робота реставратора і опис документів", – пояснює співробітник музею «Тюрма на Лонцького» Віктор Сеницький.

SAM 7953Більшість документів – пропагандивні матеріали повстанської армії. Серед них – звіти, літописи, протоколи допиту служби безпеки. Усі вони датовані 1946-1950-ми роками. Досить багато примірників журналів, які планували поширювати серед населення. Вони друкувалися на машинках і станках у власних друкарнях. Наприклад, у криївках. Для власної безпеки автори підписували такі журнали псевдонімами. Крім того, публікували спогади учасників армії.

"У часи УПА було досить звичним явищем ховати цінні речі саме у бідони. Бо ними часто користувалися, наприклад, в колгоспі", – уточнив Віктор Сеницький.

SAM 7949Найціннішими у цій знахідці є дві книги про історію і культуру України.

 "Це означає, що повстанці були свідомими, читали їх і займалися самоосвітою", – каже Віктор.

Наразі документи стоять у черзі на реставрацію. Нею будуть займатись спеціалісти музею. Згодом матеріали зберігатимуть в архіві Центру досліджень визвольного руху. Крім цього, їх викладуть в електронному архіві українського визвольного руху.

SAM 7956SAM 7952SAM 7955