9084744884454545954Суспільний мовник скасував участь 12-річного волинянина Максима Ткачук а у відборі на конкурс Дитяче Євробачення-2020 , який пройде в листопаді у Варшаві, повідомляє ВВС.Україна.

Приводом для такого рішення стала участь Ткачука в конкурсі, за організацією якого начебто стояла Росія, повідомив у Facebook голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія.

Йдеться про конкурс "Stars of the Albion" у Лондоні, який пройшов у лютому-березні 2020 року. Його співорганізатором, за словами Аласанії, була державна організація РФ "Представництво Росспівпраці в Лондоні".

На конкурсі хлопчик виконав, зокрема, російську пісню "Смуглянка" у формі радянського солдата.

Окремі політичні сили та ЗМІ вже охрестили це рішення "помстою за Смуглянку" та "цькуванням".

Зураб Аласанія запевняє, що ні про яке цькування не йдеться, а лише про дотримання правил нацвідбору.

В Україні вже був скандал з українською співачкою Maruv, яка перемогла у нацвідборі на Євробачення-2019, але до конкурсу її не допустили через те, що співачка активно гастролювала в Росії в останні роки.

Після цього НСТУ запровадила правило, за яким українські виконавці не можуть брати участь у нацвідборі, якщо вони після березня 2014 року брали участь у заходах, до організації яких причетна Росія, або у заходах на території Росії чи окупованих територіях України.

Бабуся хлопчика подала документи на конкурс Дитяче Євробачення, не повідомивши про участь у лондонському конкурсі, додає Аласанія.

Скандал навколо скасування участі він називає "підміною понять".

"Педалюють не "Россотрудничество", а "сирота" та "помста за смуглянку". І знаєте - працює. Нахабство та маніпуляції завжди працюють. Всі обурено перепощують саме "помсту дитині за Смуглянку", - пише Аласанія.

Бабуся та опікунка хлопчика Лариса Ткачук у ефірі телеканалу "Наш" назвала це рішення НСТУ неочікуваним та несправедливим.

Адже спочатку заявку прийняли, відео з виступом хлопчика збирало перегляди у мережі, але потім участь скасували.

"Я не можу взагалі зрозуміти, що це відбувається і хто цим керує. Я не думаю, що це так просто зроблено, це було зроблено спеціально", - обурюється вона.

"Він дуже пригнічений", - додала жінка, говорячи про стан онука.