1000 545 1561119719 9611dddddddЛьвівську обласну організацію партії «Слуга Народу» несподівано розкритикували за патріотичний агітаційний ролик, затаврувавши державницьку позицію президентської партії, як «плагіат».

Новину під назвою «Львівська «Слуга Народу» переплюнула в плагіаті Синютку, Кошулинського та Рущишина» було опубліковано на одному з популярних інтернет-сайтів Львова, яку автор таких необґрунтованих звинувачень, навіть не зважився підписати, по-єзуїтськи залишившись у статусі аноніма.

Суть закинутих президентській партії звинувачень стосується радіоролика, який партія «Слуга Народу» використовує в рамках кампанії місцевих виборів зі зверненням: «Стоїш на варті Батьківщини!? Захищаєш свободу?! Дбаєш за майбутнє в ЄС?! Підтримай своїх! Віддай свій голос за «Слугу Народу». Політичним недоброзичливцям партії Володимира Зеленського видалося, нібито команда «Слуги Народу» використала у своєму ролику назви інших партій, що, на їхню думку, може вважатися «плагіатом».

Таким чином, в уяві цього аноніма склалося, начебто такі фундаментальні слова як «батьківщина», «свобода», «варта» чи сама ідея євроінтеграції – зарезервовані за якимись політичними партіями. За такою логікою всі, хто публічно використовує слова «свобода», «голос» чи «батьківщина», мали б сплачувати роялті тим партіям, які обрали собі ці слова у назви. Адже, назвавши свої партії цими термінами, ці знакові конструкції української мови відтепер «належать» виключно кільком політичним діячам?

Абсурдність подібних звинувачень щодо президентської партії виходить за рамки здорового глузду. Схоже на те, що хтось дав вказівку знайти привід розкритикувати львівську «Слугу Народу», і виконавці не вигадали нічого кращого, окрім як вчепитися до радіоролика, якому по змісту, насправді, нічого негативного закинути не можна. Адже, для кожної традиційної виборчої кампанії в демократичних країнах, є цілком звичною справою апелювання різними політичними силами до таких загальнолюдських ідеалів як свобода, батьківщина чи європейські цінності, і ніхто ніколи не намагався встановити однопартійну монополію на ці цінності.

До того ж ідеологія президентської партії «Слуга Народу», мабуть, має найбільше спільного із задекларованими в радіоролику гаслами. Офіційною ідейною платформою партії Володимира Зеленського є центризм – тобто орієнтація на врівноваження та гармонізацію поляризованих позицій лівих та правих політичних сил і пошук компромісу й «золотої середини» для врахування інтересів всіх сегментів неоднорідного суспільства. Де-факто «Слуга Народу» сьогодні ставить за мету консолідувати різновекторне українське суспільство під об’єднавчими гаслами патріотизму і захисту Батьківщини, свободи та євроінтеграції. Що, зрештою, є цілком закономірним для партії, яка мусить власноруч розвивати та реформувати країну, а не критикувати, стоячи збоку.

Зрештою, ролик партії «Слуга Народу» демонструє такими гаслами, що прагне об’єднати країну та конкуруючі політичні партії під гаслами центризму та загальнодержавних цінностей. Найрейтинговіша українська партія таким кроком демонструє й підтримку найбільш затребуваних в суспільстві орієнтирів. Тож їхня критика, а тим більше звинувачення у плагіаті, виглядають щонайменше спробою нівеляції цінностей свободи, захисту Батьківщини та євроінтеграційного шляху України та роботою на розкол суспільства.