124541577 840052556763252 7745767529219040914 n 1gggggg
фото Львівської міської ради
Робот daVinci складається з двох блоків: центра управління для хірурга-оператора та чотирьох роботизованих рук. Одна рука передає зображення на екран, дві - виконують дії лікаря, а четверта, фактично, є його асистентом. Це надсучасний пристрій, який використовують для онкологічних, урологічних операцій, а також для хірургічних втручань у важкодоступних місцях.

Лікарня швидкої допомоги Львова стала першою комунальною медичною установою в Україні, в якій функціонуватиме робот-хірург daVincі. Сумарна вартість придбаних компанією апаратів склала понад 2,5 млн грн.

Зараз у світі налічується близько 5000 пристроїв, введених в експлуатацію, а в Україні, станом на 2019 рік, така система була лише одна — у Вінниці.

"Це повністю автоматизований робот, яким керує лікар-хірург на відстані. У світі його створили для того, щоб оперувати, не контактуючи з пацієнтом. Робот дозволяє спеціалістам з інших країн оперувати на відстані, маючи висококваліфіковані навички. Коли пацієнт має важкі інфекції, або віруси, це дозволяє не заразитися або знизити рівень зараження медичного персоналу і безпосередньо лікаря-хірурга. За допомогою цієї техніки всі рухи хірурга злагоджені і дуже точні, а всі вібрації рухів хірурга блокує на рівні комп’ютерних систем. Це неймовірний прогрес у розвитку української медицини", — зазначив Гнат Герич, завідувач 1-го відділення Центру хірургії лікарні.

Робот призначений не для відкритих операцій — а для малоінвазивної хірургії, тобто дозволяє робити операції через невеличкі проколи в тілі людини до 1 см.

Відтепер, надскладні мініінвазивні (тобто з мінімальним розрізом) операції будь-якого органу зможуть робити лікарі-хірурги міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова. Зараз триває сертифікація обладнання -американську надсучасної хірургічної робот-систеиу daVinci., і вже за місяць лікарі зможуть працювати з допомогою робота. Техніка дозволяє оперувати без прямого контакту хірурга з пацієнтом, що дуже важливо в разі складних інфекцій чи вірусів. Обладнання придбала міжнародна поштово-логістична група компаній Meest.

Про нововведення у лікарні інформує прес-служба Львівської міськради.

«Різниця у світовій медицині і нашій — скоротилася на 15 років, тому що в жодній державній лікарні цього апарату немає. Ми зможемо робити найсучасніші операції в урології, хірургії, гінекології, онкології - пухлини печінки, кишечника тощо, а також — кардіохірургії.

Da Vinci — це додаткові чотири «руки» для хірурга, які зможуть оперувати найменші пухлини, не роблячи великого розрізу. Лікарі зможуть, буквально, зазирати всередину пацієнтів і ювелірно усувати причину проблеми зі здоров’ям. Адже одна із «рук» робота — це камера, що транслюватиме зображення у тривимірній проекції із 20-кратним збільшенням. Завдяки новому обладнанню лікарі зможуть більш якісно надавати допомогу пацієнтам із пухлинами нирок, передміхурової залози, злоякісними новоутвореннями товстої та прямої кишки, а також гінекології та кардіохірургії. Нашим людям більше не доведеться їхати в інші країни по сучасну медичну допомогу, адже відтепер вони зможуть отримати її вдома, у Львові", — пояснює керівник лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олег Самчук.