dtrhdtУ четвер, 12 листопада, в Музеї скульптури Івана Георга Пінзеля презентували проект «Pinsel. Тактильна експозиція». Під час реалізації проекту було створено точні копії восьми скульптур Пінзеля, пише ЗахідНет.

Ці копії мають на меті дати можливість відвідувачам з вадами зору отримати уявлення про спадщину видатного скульптора.

Скульптури, створені шляхом фотополімерного 3D друку, доповнені супровідними матеріалами та анотаціями шрифтом Брайля. Також у музеї планують проводити екскурсії, розроблені для незрячих та слабозорих відвідувачів. Працівники проходили для цього спеціальне навчання.

Цей проект є продовженням проекту Pinsel.AR., що має на меті представити скульптурну спадщину Пінзеля доступною, цікавою та актуальною за допомогою новітніх засобів доповненої реальності.

Кожну скульптуру ретельно фотографують (для кожної робиться близько 2 тис. фотографій, такий процес називається фотограмметрія), сканують (3D-сканування), а потім відбувається постобробка.

Тоді створюється 3D-модель, яку можна роздивлятись, крутити як завгодно, видруковувати. Процес тривалий. Для обробки однієї скульптури потрібно понад тиждень. Наприклад, фотографування «Богоматері» тривало близько 8 годин, сканування – чотири. Постобробка забрала три дні. І тиждень тривало безпосередньо створення 3D-моделі.

Потім цю модель за допомогою чотирьох проекторів та скла, яке встановлюється під певним кутом, можна відтворити у реальному інтер’єрі. Або видрукувати на 3D-принтері.

Саме такими і є експонати проекту «Pinsel. Тактильна експозиція». Також на виставці представлені фрагменти скульптур Пінзеля, які не збереглись. Цих фрагментів також можна торкатись, щоб уявити, якими скульптури є на дотик.

Наразі, через пандемію та санітарні вимоги теперішнього часу, торкатись експонатів дозволено лише у рукавичках.

Проект реалізується у міжмузейній співпраці громадської ініціативи My Future Heritage, Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького та мистецькою радою «Діалог». Реалізація проекту здійснюється завдяки підтримці Українського культурного фонду.