topphotoНа Львівщині ветеранам затримують одноразову допомогу у сумі 1 200 гривень, яку вони мали отримати ще до 5 травня. Про це повідомив демобілізований боєць 24-тої бригади у спільноті ГО «Українська спілка учасників АТО» Олег Дудок.

«До мене звертаються хлопці із нашої Спілки, половина з них не отримали передбаченої законом одноразової допомоги до Юрієвого дня. Торік частина хлопців отримала допомогу 900 гривень наприкінці квітня і на початку травня – до 5 травня. А зараз вже 15 травня, а виплату отримала лише частина хлопців», - пояснив Форпосту Олег Дудок.

За його словами, цього року учасникам АТО, ветеранам мають виплатити одноразову допомогу у розмірі 1 200 гривень. При цьому він уточнив, що йдеться про державну допомогу, сума якої передбачена законом, але не є фіксованою.

«Це, здається, невеликі гроші, але якщо вони передбачені законом, то чому так?», - говорить Олег Дудок.

Водночас головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО Володимир Шамрай у коментарі Форпосту запевнив, що відповідну одноразову щорічну державну допомогу до Дня Юрія-переможця, хоч із запізненням, але отримають всі учасники бойових дій.

"Справа в тому, що надходження фінансів надходило частинами, тому є певна затримка, але це не означає, що її хтось не отримає -  як передбачено законом, це фінансування буде закрите до 1 вересня. При цьому нагадую, що всіма виплатами займаються департаменти соціального захисту", - роз'яснив Володимир Шамрай.

Також він нагадав, що окрім державної щорічної допомоги, яка варіюється в залежності від груп інвалідності, є ще виплати з обласного бюджету у розмірі 3 тисяч гривень всім демобілізованим, або звільненим в запас, або звільненим з лав Міністерства внутрішніх справ. Окремі виплати проводить місто Львів, йдеться зокрема про 100 тисяч гривень як компенсацію за отримання землі.

Разом з тим Володимир Шамрай зазначив, що він певною мірою проти цих різних виплат, натомість держава має працювати на те, щоби ветерани могли себе реалізувати і піднімати свій статус. "Я трохи проти цих виплат, тому що ми виховуємо цілий пласт споживачів. Разова підтримка має бути, але якщо ми її зробимо на постійній основі, то буде постійне очікування на виплати, субсидії, доплати… Надати правильне економічне підґрунтя для роботи, для саморозвитку та підняття свого статусу майнового і внутрішньодушевного – держава зобов’язана працювати у цих напрямках", - підсумував Володимир Шамрай.