top photo22-м конкурсантам, які успішно пройшли відбір на посади слідчих у поліції Львівщини, відмовлено у призначенні на посади, у зв’язку із тим, що вони не пройшли спецперевірку у Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила голова постійної поліцейської комісії Головного управління Національної поліції у Львівській області Вікторія Балицька.

«Насправді немає серед них ніяких корупціонерів. Вони просто допустили технічні помилки під час заповнення електронних декларацій. А НАЗК це формально трактує як приховування майна і т. д. Така перевірка передбачена і проводилася лише по слідчих. Інакше, припускаю, були б неприйняті на посади і серед оперів, дільничних та патрульних, які теж проходили цієї весни відбір до поліції. Бо заповнення е-декларацій викликало труднощі навіть у багатьох керівників поліції. І не тільки поліції», - коментує Вікторія Балицька.

За її словами, конкурсанти просто приголомшені відмовою прийняти їх у поліцію, адже вони пройшли складні етапи відбору, залишили попередні місця праці.

«НАЗК прислало довідки з результатами спецперевірки в ГУ НП у Львівській області. А ГУ НП у свою чергу на основі цих довідок відмовило у прийнятті на посади. А 22 людини, між іншим, вже звільнилися із попередніх робіт. Їм чітко сказали, що вони пройшли відбір до поліції і мають забрати трудові книжки з попередніх робіт. 22 людини - то не жарт! Це втрата! Хто винен? В ГУНП кажуть, що винні самі конкурсанти, бо неправильно заповнили декларації. Ну так, не правильно. Але вони б мали мати шанс на виправлення помилок та розбіжностей... Комусь це може поламати долю...», - обурюється Вікторія Балицька.

При цьому вона зазначає, що у 58 ст. ЗУ "Про запобігання корупції" написано, що в разі виявлення розбіжностей у декларації, дається 5 днів на виправленні помилок, однак конкурсанти чомусь такої можливості не мали. «Хто "вкрав" у них шанс? Були, значить, якісь організаційні проколи... При такому кадровому голоді, який є у поліції, варто прогнозувати "підводні камені" і якось працювати на попередження таких провалів»», - дивується активістка.

Для цих кандидатів слід було провести відповідний інструктаж, як правильно заповнювати декларації.

«Звісно, тут багато нюансів наклалося. Отак на зіткненні недосконалих законів, суперечливих наказів, непродуманих процедур і оранізаційного пофігізму люди вилітають в "чорну трубу". Ідіть, друзі, до суду. Нема іншого шляху», - написала Вікторія Балицька.