78754875875У ніч на 17 грудня помер мер Харкова Геннадій Кернес, повідомив його друг бізнесмен Павло Фукс. Про це повідомляє НВ.

Інформацію про смерть Кернеса підтвердив і його пасинок Родіон Гайсинський в Instagram.

«Ти був найсильнішим і завжди боровся до кінця. Ти пішов з життя переможцем», — написав він.

«Наслідки коронавірусної інфекції дали серйозні ускладнення на роботу життєво важливих органів і систем його організму», — написав він у себе в Telegram.

Секретар Харківської міськради Ігор Терехов повідомив, що дата і місце похорону поки невідомі. Ці питання будуть вирішуватися в найближчі години.

Голова громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила, що, згідно із законом про місцеве самоврядування, у випадку смерті мера його повноваження здійснює секретар міської ради. На її думку, нові вибори в Харкові можуть найближчим часом не відбутися, тому що «функції міського голови є кому виконувати і є консенсус місцевих еліт про це». Оскільки відсутня будь-яка відповідальність Ради за непризначення дати нових виборів у встановлений законом 90-денний термін «в деяких випадках процедура не була виконана роками», нагадала також Айвазовська.

Нагадаємо, на першій сесії Харківської міськради 9 грудня її секретарем був обраний заступник мера Ігор Терехов, кандидатуру якого Кернес подав поштою.

Дружина Кернеса Оксана Гайсинська прокоментувала його смерть на своїй сторінці в Instagram.

«Кажуть, немає незамінних людей. Це брехня. Кожна людина незамінна для когось. Ти найкращий з найкращих! Любимо і сумуємо… Боляче дуже», — написала вона.

11 грудня стало відомо, що у Кернеса відмовили нирки, він був на стовідсотковому діалізі - штучному виведенні продуктів життєдіяльності і надлишкової рідини з організму.

У вересні Кернес зліг у лікарню через зараження коронавірусом. 16 вересня його літаком доставили в німецьку клініку Шаріте. За даними міськради, у нього почалося загострення хронічних захворювань, які з’явились після замаху в 2014 році.

Геннадій Кернес отримав повноваження міського голови Харкова на першій сесії Харківської міської ради 9 грудня. Його оголосили мером без приведення до присяги.

Кернес обіймав посаду мера Харкова з 2010 року.

28 квітня 2014 року на Кернеса було скоєно замах. Під час пробіжки чиновника важко поранили з вогнепальної зброї. Після замаху Кернес пересувався на інвалідному візку.