dfhgjkjkkУ Дрогобичі тріщить будинок, який розташований навпроти п'ятиповерхівки, де півтора року тому обвалився цілий під'їзд. Тоді загинули восьмеро людей. Тепер сусіди бояться за своє життя.

Чи обґрунтована їхня тривога і як реагують на це чиновники – у матеріалі ТСН.

Мешканець будинку Петро Яким показує висоту тріщин. Одразу біля них - його вікна.

"Моя кухня і балкон. І між ними утворилися тріщини, вже досить такі солідні, що мені вже страшно й спати. Думаю, шоб не завалився, як той будинок навпроти".

Навпроти - руїни будинку, де півтора року тому сталася трагедія. Увесь під'їзд п'ятиповерхівки обрушився, поховавши під собою людей, які в цей час спали. Восьмеро мешканців загинули. Саме тоді сусіди всерйоз занепокоїлися і домоглися від комунальників, аби на їхніх стінах з тріщинами встановили маячки. 

"Від 2019 року встановили маячки, вони всі потріскалися. Тепер вже нові маячки, і ми бачимо, що тріщина йде далі", - каже мешканець будинку Ігор Смола.

У квартирі - стіни теж в шпаринах:

"Тут балка стоїть, перекриття, якщо вона відвалиться - то повністю стіна впаде", - акцентує Ігор Смола.

А у підвалі навіть не тріщини, а щілини у 15 см - можна просунути руку. Люди кажуть: куди лише не зверталися. І звідусіль - лише відписки. Як пояснили у житловому департаменті міськради, будинок не аварійний, а тріщить, бо трохи просів. Кажуть, фундамент підмило водою з дірявої теплотраси. Вона не використовувалася, бо мешканці відмовилися від центрального опалення. Але трубу вже залатали, а яму забетонували.

"Теплотраса протікала, коли будинок відключили, було недоцільно її ремонтувати, бо будинок йшов на відключення. У результаті того, що теплотраса протікала - виникла яма, її ніхто не засипав роками", - наголошує начальниця відділу експлуатації житла Дрогобицької міської ради Ірина Тарнавська.

У міськраді наймали експертів, досліджували ґрунт та перевіряли міцність фундаменту. Дійшли висновку - в п'ятиповерхівці жити безпечно. Хоча визнають: одна з причин, чому обвалився будинок навпроти - перезволоження грунту під фундаментом.

"Будинок не в аварійному стані. Єдине - він потребує капітального ремонту", - каже Ірина Тарнавська.

Але капітальний ремонт проводиться тільки за кошти самих власників квартир. Міська рада розробляє програми співфінансування, тож людям обіцяють допомогти грошима.