2334Голова Жовківської районної ради Роман Горбань підписав розпорядження про встановлення на території району 30 травня Днем пам’яті і скорботи за загиблими пожежними рятувальниками Андрієм Вненкевичем, Богданом Юнком та Юрієм Рудим. На території району буде приспущено державні прапори з чорними стрічками. Цього дня також відбудеться вечір пам’яті і скорботи.

Таким чином, громада зможе вшанувати пам'ять молодих рятувальників, які трагічно загинули під час обвалу на Грибовицькому смітттєзвалищі.

Депутат Жовківської районної ради, укропівець Ігор Муравський каже, що загибель Андрія Вненкевича – непосильна втрата для жовківчан. 

«Я знав Андрія із 2014 року, а з весни 2015 року ми почали з ним інтенсивно працювати. Він був волонтером «Допомоги армії України». Ми готували Андрія на вибори мера Жовкви, але в підсумку він став депутатом Жовківської міської ради, а я – Жовківської районної і у мене часто день починався і закінчувався з Андрієм. Ми боролись по екології, били на сполох щодо витоку гудронів у Грибовичах, боролись з незаконними забудовами, волонтерили, прибирали парки, разом варили куліш... Намагались вирішувати десятки питань», - згадує про свого друга Ігор Муравський.

За його словами, в Андрія була активна громадська позиція, та й взагалі через трагедію в Грибовичах зі світу пішла дуже світла Людина-Душа.

«Це була людина дуже компанійська, безвідмовна. Він був миротворцем – об’єднував людей і ніколи не підводив. Він був як людина-годинник. Згодом він став керівником профспілкової організації при ДСНС. Андрій весь час ризикував, така вже в нього була професія. Він виступав за права пожежників, щоби вони мали страхування, відстоював реформування української служби ДСНС за європейськими стандартами, писав листи, щоби запустити реформування цієї служби. Адже ризик життя у рятувальників великий, а зарплати мізерні. А він, до речі, попри невеликі зарплати, все одно жертвував на українську армію», - ділиться спогадами Ігор Муравський.

Андрій Вненкевич, підсумовує Ігор Муравський, хотів зробити Жовкву чистою, якось вони з Ігорем розмалювали у місті стовпці у  колір національного прапору, щоб на них ніхто не розклеював реклами і це спрацювало.

Андрій стовідсотково був би мером Жовкви, переконаний Ігор Муравський. «Він мав такий унікальний дар згуртовувати людей. Зараз такої людини не знайти. Це була розумна і хоробра людина, яка мала у житті мету і яка хотіла щось змінити, жертвуючи собою заради України. Андрій був справді патріотом, який любив свою землю», - підсумував Ігор Муравський.