hvorobi scho perenosyatsya klschami simptomi yak hvorobi perenosit klsch 112Ситуація з поширення кліщів є загрозливою. За поточний період 2017 року фахівцями Львівського міського відділу ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» обстежено 17 відпочинкових зон у парках і скверах м.Львова, де зібрано 43 екземпляри кліщів, які скеровані на дослідження в лабораторію особливо-небезпечних інфекцій. Про це повідомили Форпосту у міському відділі ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗУ».

«Протягом 4-х місяців 2017 року в лабораторію особливо-небезпечних інфекцій ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» по Львівській області було доставлено 53 кліщі, у 20 з яких підтверджено «заразність» кліща збудником хвороби Лайма ( Лаймбореліоз). Водночас, за ці 4 місяці 2017р. серед львів'ян зареєстровано 10 випадків Лаймбореліозу», - розповіли e Львівському міському відділі ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України».

Також у лабораторному центрі розповіли: людина, яку вкусив кліщ, повинна звернутися за медичною допомогою в хірургічний кабінет лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання , або в травматологічні пункти м.Львова :

- травмпункт № 1, вул.Виговського, 32 тел.262-71-20 ;

- травмпункт № 2, вул.Навроцького, 23 тел.270-63-30;

- травмпункт № 3, вул.Миколайчука, 9 тел. 252-75-94 .

Батькам, які побачили на тілі своєї дитини кліща, необхідно звернутися за медичною допомогою в хірургічний кабінет лікувально-профілактичного закладу за місцем проживання, або в травматологічні пункти м.Львова.

Видаленого кліща ( живого) для проведення аналізу на те, чи даний кліщ не є переносником інфекції, необхідно доставити в лабораторію особливо-небезпечних  інфекцій ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» за адресою : м.Львів, вул.Круп'ярська, 27, тел. 276-85-92.

У лабораторному центрі застерігають: кліщі є переносниками інфекційних захворювань, таких як Лаймбореліоз та кліщовий вірусний енцефаліт. Відтак, краще завчасу подбати про профілактику:

-              очистку парків та скверів від сухостою, низькорослих чагарників, опалого листя ;

-              скошування трави ;

-              обробку територій хімічними засобами для знищення кліщів.

 Вказані заходи належать до повноважень Львівської міської ради, - додали у ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»