5f46bd8eaac56Російська письменниця та кулінарна блогерка Інна Мєтєльская-Шеремєтьєва сплагіатила рецепти львівської блогерки Маріанни Душар, більш відомої під псевдонімом пані Стефа, для свого блогу на ресурсі «Яндекс Дзен».

«Я вкурвлена як ніколи. Вчора з’ясувалось, що дехто “Інна Мєтєльская-Шеремєтьєва”, авторка російського видавництва “Издательская группа Эксмо” і дописувачка ресурсу “Яндекс Дзен”, не просто видає мої тексти та фото за свої, карикатурно переписуючи “украинский советский говор”, але й по-панібратськи згадує мене як свою ледь не подругу», – написала 9 березня на Facebook Маріанна Душар, пише Zaxid.net.

ghhjjkklklghhg
Інна Мєтєльская-Шеремєтьєва є авторкою понад 40 книг, зокрема кулінарних

Так, російська письменниця для свого блогу DiDinfo використовує рецепти львівської блогерки, видаючи їх за надіслані нібито львів’янкою Оксаною Кучеряк, додаючи коментарі вигаданих людей, видає її фото за знімки вигаданої подруги та її чоловіка. Крім того, вона переконує, що у Львові попри все «правдами и неправдами люди читают русский Дзен, не забыли русский язык и щедро делятся с "братьями" из России секретами национальной кухни».

Упродовж січня-березня 2021 року Мєтєльская сплагіатила, як мінімум, 10 рецептів з блогу Маріанни Душар, опублікованих кілька років тому. Зокрема, за власні переписи російська блогерка видала рецепти єврейської маїни, капустяних завиванців, печінкового паштету, печінки тріски з яблуками.

«Звісно, в оборот злодійки пішли не лише авторські тексти проекту пані Стефа, але і переписи, видані у “Видавництві Старого Лева”, фото “Укрінформу”. Побіжне ознайомлення з доробком Мєтєльской виявило згадки про Юрія Винничука, українського туроператора “Відвідай”, згадки про Юлію Аврору Огородник (…) Думаю, я не єдина, ким поживилася пісетєльніца, і ці люди впізнають свої фото і тексти, навіть перетравлені», – пише Маріанна Душар.

У коментарі ZAXID.NET вона зазначила, що зараз спілкується із юристами щодо позову про захист авторських прав до російської письменниці.

На сайті видавництва «Эксмо» зазначається, що Інна Мєтєльская-Шеремєтьєва – історикиня, журналістка, блогерка, письменниця та професійна мандрівниця. У своєму блозі на «Яндекс Дзен» вона зазначає, що є авторкою понад 40 книг, зокрема кулінарних, а на Facebook презентує себе «кулінарним гуру, експертом кухонної геополітики і рецептурної дипломатії».

Пані Стефа – псевдонім львівської фудблогерки Маріанни Душар, яка понад 10 років вивчає та пише про галицькі гастрономічні традиції, а також збирає переписи локальних страв на однойменному сайті. Авторка кулінарного записника «Галицькі смаколики», співавторка «1-шої української загально-практичної кухні».

1 оригінал
Оригінал
1 плагіат
Плагіат
2 оригінал
Оригінал
2 плагіат
Плагіат
4 оригінал
Оригінал
4 плагіат
Плагіат