0349989574754На Львівщині за результатами перевірки рейдовими групами було складено 10 адміністративних протоколів на паліїв трави. За цепорушникам загрожує штраф, повідомили у ДСНС Львівщини.

Зокрема 7 протоколів склали за ст. 77-1 КУпАП (Самовільне випалювання рослинності або її залишків); 2 протоколи за ст. 82 КУпАП (Порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації);  та1 протокол за ст. 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів).

Підійшовши до порушників із зауваженням щодо вчинення протиправних дій, прозвучало прогнозоване пояснення – вони не знали. Але не знання закону не звільняє від відповідальності, за що на горе-господарів було складено протоколи.

"Основною причиною займань сухої трави є порушення правил пожежної безпеки при проведенні господарських робіт та безвідповідальність господарів. Хочемо ще раз нагадати, що за спалювання трави передбачена адміністративна, а також кримінальна відповідальність. 

Дані рейди будуть проводитись і в подальшому, а при виявленні порушників відразу будуть складатись адмінпротоколи", - кажуть рятувальники.

Рятувальники Львівщини вкотре наголошують, що спалювання сухої трави, чагарників, сміття та іншої рослинності заборонено.

Згідно зі статтею 77-1 КУпАП штраф за самовільний підпал трави:
- для громадян від 3 тисяч 60 грн до 6 тисяч 120 грн;
- для посадових осіб – від 15 тисяч 300 грн до 21 тисячі 420 грн.

За спалювання відходів і залишків сухої рослинності за статтею 82 КУпАП штраф:
- для громадян від 340 грн до 1 тисяча 360 грн;
- для посадових осіб від 850 грн до 1700 грн.

"Внаслідок пожеж, вогнем знищується не лише суха рослинність та її залишки, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Руйнується гумус, гинуть ґрунтоутворювальні організми та бактерії, які відіграють важливу роль у мікробіологічних процесах і допомагають рослинам засвоювати корисні речовини. Вогонь поглинає все на своєму шляху. Гинуть рослини, комахи, молодняк звірів та птахів. Наголошуємо, якщо Ви виявили пожежу, негайно телефонуйте за номером 101, а якщо помітили особу причетну до загорання викликайте представників поліції за номером 102. Будьте свідомі - бережіть себе і природу", - закликають у ДСНС.