За ІІ півріччя 2016 року частка ЛТФ на українському ринку зросла з менш ніж 1% до 5%. У 2017 році частка львівської компанії, згідно із середньомісячними показниками, оцінюється вже в 6,3%.

Про це повідомляють ЦЕНЗОР.НЕТ з посиланням на «Економічну правду».

На думку голови правління Центру громадянського представництва "Життя" Андрія Скіпальського, таке зростання частки ринку Львівської тютюнової фабрики пов'язано з початком виробництва т.зв. "сигарил".

Дані з податкової звітності Львівської тютюнової фабрики (ЛТФ) за ІІ півріччя 2016 р свідчать про використання компанією акцизних марок не за призначенням. Тільки за минуле півріччя бюджет України міг недоотримати п'ятсот мільйонів гривень, оскільки, ймовірно, півтора мільярда сигарет пішли з тютюнової фабрики під виглядом сигарил - про це повідомляє "Економічна правда".

Раніше глава Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль прямо називав Львівську тютюнову фабрику головним постачальником контрабандних сигарет до Євросоюзу.

З 2016 року в ЄС заборонили сигарети з будь-якими ароматичними добавками. І там попит на сигарили трохи виріс. І відповідно, на цей попит відреагувала ЛТФ, розпочавши випуск сигарил. Їх сигарили дуже дешеві, бо виробництво дуже дешеве - пояснює Андрій Скіпальський.

Справа в тому, що хоч акцизні марки для сигарет і сигарил мають однаковий зовнішній вигляд, але собівартість їх відрізняється.

"Якщо виробник купує акцизну марку і клеїть її на пачку, яка містить дві сигарили, він платить акциз у розмірі 1,11 грн. Якщо цю ж марку наклеїти на пачку, яка містить 20 сигарет, акциз становитиме мінімум 12 грн. Якщо пачки з двома сигарилами не випускати, а декларувати випуск великих обсягів таких пачок, то "зекономлені" акцизні марки можна клеїти на звичайні сигарети і платити при цьому не 12 грн. акцизу, а тільки 1,11 грн", - пояснює "Економічна правда".

"Пачку, яку мені показували, нібито містить сигарили. Але насправді там такі ж сигарети, які нічим не відрізняються. Тільки формально вони проходять за іншою торговельною кодом і на сигарили менший акциз", - заявив завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

Раніше Львівську тютюнову фабрику вже звинувачували в подібних порушеннях. У 2015 році на херсонському складі ЛТФ у ході обшуків було вилучено 15,5 тисячі пачок сигарет - на вилучених пачках були наклеєні акцизні марки, які були видані для сигарил.