943032ВАКС оприлюднив нові подробиці справи ухилянтів Людмили Марченко, до якої причетний «Фонд родини Камельчуків».

Вищий антикорупційний суд оприлюднив нові подробиці справи ухилянтів, де підозрюваною  є екс-нардепка від «Слуги народу» Людмила Марченко. У цій справі лист-звернення щодо переправлення громадянина за кордон під виглядом волонтера скеровувала благодійна організація «Фонд родини Камельчуків», співзасновницею якої дружина нардепа від «Слуги народу» з Львівщини Юрія Камельчука, повідомляє Zaxid.net.

Про причетність до справи «Фонду родини Камельчуків» йдеться в ухвалі слідчого судді ВАКС щодо продовження строків досудового розслідування кримінального провадження від 4 вересня, на яку звернув увагу портал «ДК Захід».

У липні цього року нардепка спільно зі своєю помічницею за хабар 5300 доларів пообіцяла громадянину посприяти у внесенні його даних в інформаційну систему «Шлях» для виїзду за кордон.

304904343

За матеріалами справи, відповідний лист-прохання до Бучанської районної військової адміністрації скерувала благодійна організація «Фонд родини Камельчуків». На підставі цих документів Київська ОВА надала дозвіл згаданому чоловікові на виїзд за кордон як волонтера з метою перевезення гуманітарного вантажу на територію України.

Після одержання дозволу помічниця нардепки зустрілась з громадянином та отримала від нього другу частину обумовлених коштів – 2 800 доларів, які згодом передала народній обраниці

За даними YouControl, Благодійна організація «Фонд родини Камельчуків» зареєстрована у Києві у 2021 році. Її співзасновницями є дві мешканки Червонограда – Тетяна Камельчук, дружина нардепа Юрія Камельчука, та Ірина Богачова. На сайті фонду декларується, що організація «надає підтримку та фінансування нужденним дітям на території всієї України», а під час повномасштабної війни фонд зосередився на отриманні та передачі гуманітарної допомоги з-за кордону.

Сам Юрій Камельчук спершу відмовився коментувати причетність фонду до справи ухилянтів, оскільки розслідування ще триває.

«Я не можу без дозволу слідчих чи органів НАБУ, з якими я зустрічався і давав пояснення, нічого коментувати. Інакше це може зашкодити розслідуванню», – заявив Юрій Камельчук Zaxid.net.

За кілька хвилин нардеп передзвонив та заперечив причетність «Фонду родини Камельчуків» до згаданої справи:

«Ні я, ні мої помічники, ні дружина не оформляли подібних довідок. Додатково фонд скерує звернення в НАБУ для пояснення цієї ситуації».

Камельчук припустив, що хтось підробив лист-звернення для виїзду ухилянта від імені його благодійної організації.

“Тепер ми знаємо, що через «Фонд родини Камельчуків» за 5300 доларів ухилянти могли перетнути державний кордон. Безпосередньо фонд надсилав листа-прохання щодо видачі дозволу.

Цей факт задокументований. Питання сьогодні постає інше.

Скільки чоловіків призовного віку під час війни перетнули державний кордон через благодійну організацію «Фонд родини Камельчуків» та не повернулися назад в Україну?

Журналісти звернуться із запитами до голів Львівської ОВА та Київської ОВА про надання відповідної інформації”, – зазначили журналісти порталу «ДК Захід».