383838Закупити необхідне обладнання йому вдалося завдяки Комплексній програмі підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області.

Про це повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«За два дні до початку повномасштабної війни наш земляк, учасник Революції Гідності та АТО, Ігор Сабадаш купив усе необхідне, щоб стати на захист держави. Вранці 24 лютого 2022 року, коли дружина розбудила й розповіла, що «почалось», одразу пішов у центр комплектування та соціальної підтримки. Вже 26 лютого був в окопах. Захищав Україну у складі 24 ОМБр імені Короля Данила на Донецькому та Луганському напрямках. А через кілька місяців, у квітні, під селом Оріхове на Луганщині отримав складне поранення. Прогнозували, що залишиться без руки та ноги. На щастя, обидві кінцівки вдалось врятувати», – розповів очільник Львівщини.

Тепер Ігор щодня проходить 15 кілометрів, наголошує, це навіть більше, ніж робить середньостатистична людина, та лікує руку, адже не працює променевий нерв. Місцем реабілітації та переключення для захисника стало його фермерське господарство у селі Мшана.

«До початку збройної агресії росії для Ігоря це було хобі. Спершу розводив гусей. Коли повернувся зі зони АТО, вирішив масштабувати власну справу – почав розводити м’ясні породи великої рогатої худоби. Продовжує цим займатися і тепер, а ще взявся за туристичний напрям – вирощує коней та поні. Каже, чекає у себе на господарстві побратимів та усіх охочих. На старті наш захисник потребував багато капіталовкладень і в цьому йому допомогла Комплексна програма підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області. Завдяки програмі ветеран отримав пільговий кредит на закупівлю худоби», – зазначив Максим Козицький.

Він також додав, що обласна програма підтримки місцевих сільгоспвиробників має найбільший бюджет з-поміж усіх регіонів України

Кошти спрямовують на такі заходи:

  • компенсація відсотків (комісії) за супроводження договорів фінансового лізингу;
  • фінансова підтримка на зворотній основі у вигляді пільгових кредитів:
  • допомога у реалізації бізнес-планів у галузі сільського господарства;
  • реалізація бізнес-планів зі створення (придбання) об’єктів для зберігання, заморозки, переробки та передпродажної підготовки сільськогосподарської продукції;
  • часткова компенсація вартості насіння;
  • дотації за приріст поголів’я корів;
  • фінансова підтримка у сфері органічного виробництва у вигляді бюджетної субсидії на одиницю оброблювальних угідь.

Під час ухвалення рішення щодо надання фінансової підтримки перевагу надають учасникам АТО (ООС) і ветеранам повномасштабної війни. Детальніше про обласну програму підтримки та розвитку читайте за посиланням.

Ця програма – частина Концепції підтримки Захисників та Захисниць у Львівській області, яку напрацювала Львівська ОВА. Ініціатива передбачає можливості для ветеранів та членів їхніх сімей у різних галузях. Докладно про них – на сайті Львівської ОВА у вкладці «Захиснику та Захисниці»