943943Минулого місяця за дорученням начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького розпочато аналіз інформації від ОТГ щодо оголошених та запланованих ними у 2023 році закупівель.

Про це повідомив перший заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик.

За його словами, інформацію не надали лише 2 громади – Глинянська та Солонківська ОТГ Львівського району. Годик наголосив, що до закупівель цих громад особливо пильно придивляться.

“За результатами наданої інформації від ОТГ було прийнято рішення про скасування 22 запланованих закупівель. Серед них по одній прийнято рішення розірвати вже укладений договір. Таким чином, обласний бюджет зняв фінансовий ресурс з об’єктів спортивної інфраструктури на 38 млн гривень. Вказані кошти скеровані на охорону здоров’я, ВПО та сектор безпеки. 

Більшість ОТГ визначили свої цьогорічні закупівлі пріоритетними та необхідними для належного функціонування громад у період воєнного стану. Натомість якщо будуть виявлені закупівлі  з низьким ступенем пріоритетності, то вони погодились розглянути можливість їх скасування.

Окрім того, замовники наголошують на відсутності визначення пріоритетності закупівель на законодавчому рівні. Тому, у своїй роботі для визначення пріоритетів керуються Постановою КМУ «Про затвердження Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» №590 від 09.06.2021 року“, – зазначив перший заступник начальника ЛОВА.

Він повідомив, що зважаючи на таку доволі формальну та мляву реакцію органів місцевого самоврядування щодо визначення пріоритетності закупівель, сьогодні начальник Львівської ОВА видав розпорядження «Про обмеження непершочергових видатків місцевих бюджетів Львівської області в умовах воєнного стану».

Відтак, згідно документу, першочергово слід здійснювати фінансування функціонування бюджетних установ, заходів щодо відсічі збройної агресії та цивільного захисту, захист та підготовку об’єктів соціальної та іншої інфраструктури. Також слід фінансувати аварійно-відновлювальні роботи і соціальну підтримку ВПО, створення умов реабілітації військових і ветеранів.

Укладання нових угод можливе лише за погодженням з профільними заступниками начальника Львівської обласної військової адміністрації.

Під час формування бюджетних запитів для складання обласного бюджету на 2024 рік враховувати пріоритетність видатків.