490409Позавчора 17 жовтня, на стрічках новин львівських та національних медіа з’явилась новина про проведення обшуків співробітники Бюро економічної безпеки у львівському офісі холдингу !FEST.

За словами одного із співвласників холдингу Юрка Назарука, правоохоронці підозрюють бізнес в ухиленні від сплати податків.

Відповідно до пресрелізу БЕБ, відомо що за результатами обшуку детективи виявили та вилучили з дотриманням усіх норм чинного законодавства: 415 банківських карток, які належать співробітникам і найманим працівникам групи компаній; реєстри для поповнення банківських рахунків, документи щодо нарахування та виплати зарплати; готівку, різні валюти в еквіваленті близько 8 млн грн.

БЕБ озвучив про можливе ухилення від сплати податків холдингом на суму близько 50 млн. грн. шляхом виплати зарплати в «конвертах» і як наслідок відсутність оподаткування з повної суми зарплати працівників

З наших джерел нам стало відомо, що обшуки застали окремих уповноважених осіб холдингу !FEST під час внесення коштів через банкомат на банківські картки фізичних осіб. При них були відомості х вказанням номеру картки і суми яку потрібно поповнити. Нічого надзвичайного, але проблема в тому, що ці картки не були зарплатними рахунками працівників. Кожен «порєдний» галицький бухгалтер знає, що для нарахування зарплати подається відомість у банк, де списуються кошти із рахунку компанії, а не вноситься кеш через банкомат/термінал.

І якщо це дійсно так, то БЕБ дійсно дали в штангу.

Проводимо нескладний розрахунок:

- Орієнтовна кількість працівників холдингу !FEST становить 2000 працівників;

- по даним якими ми оперуємо середня зарплата по холдингу, яку подають для звітності і оподаткування, становить 7800 грн.

- в той же час згідно оголошення про найм на роботу на Work.ua, в яких холдинг не показує з/п, для прикладу офіціантів шукають із з/п від 10 до 20 тис. грн. Можна припустити, що об’єктивна зарплата для працівників Фестів є середнім значенням, тобто 15 тис. Як не як не найгірші заклади.

Підсумок:

15 000 – 7800 = 7200 грн. – те що потенційно не оподатковується.

9 (місяців) *2000 (кількість працівників) *7200 (не оподаткована з/п) = 129 600 000 грн.

З цього, холдингу !FEST мав би сплатити:

- Військовий збір — 1,5% - 1 944 000 грн.

- ПДФО — 18% - 23 328 000 грн.

- ЄСВ — 22%  - 28 512 000 грн.

Загалом: 53 784 000 грн.

А якщо подивитись, що холдингу !FEST успішно працює у місті Львові з 2007 року під особливою опікою градоначальника Садового, висновки напрошуються самі собою.

Андрій Іванович захищає !FEST.

А в той час волонтери збирають на черговий Мавік, термобілизну, генератори для ЗСУ…

Соціально відповідальний бізнес має бути відповідальний у всьому, в тому числі сплаті податків.

Далі буде.

До слова, Андрій Садовий учора поїхав до Києва вирішувати справи із обшуками у мережі !FEST.

Про це ІВ Четверта студія стало відомо із власного поінформованого джерела.

"Ми не повідомляли цю інформацію одразу, а вирішили перевірити її із кількох джерел.Відтак, ми отримали підтвердження цієї інформації із трьох, не повʼязаних між собою, джерел інформації. Як стало відомо, мер Львова ще вчора перед обідом запланував виїзд до Києва. Нам навіть відомо, яким саме способом міський голова поїхав у столицю, але з метою убезпечення свого джерела, цю інформацію не повідомлятимемо", - зазначило видання.

Водночас, інше джерело повідомило, що Садовий випустив пост у Фейсбуці на підтримку однієї із мереж ресторанів вже, власне, перебуваючи у дорозі до столиці.

Як відволікаючий маневр для львівʼян, мер міста використав інформацію про початок перекладу бруківки на площі Ринок.

"Ще одне джерело нам повідомило, що уже сьогодні міський голова Львова перебуватиме на робочу місці, щоб «ніхто нічого не помітив». Третє джерело ІВ Четверта студія наголосило, що Садовий у Києві «нічого не порішає» і ця поїздка буде марною", - підсумували у дописі.