83289289«Укргазбанк» всупереч рішенню міської ради підвищив відсоткові ставки за позикою, яку під час пандемії COVID-19 взяло у нього Перше територіальне медичне об’єднання Львова. Внаслідок цього комунальна установа переплатила банку 1 млн 800 тис. грн.

Про це стало відомо 6 грудня під час засідання бюджетної комісії Львівської міської ради, інформує Lviv.media.

Про подорожчання кредиту бюджетну комісію повідомили лише через сім місяців після того, як це сталося.

«Цього року ТМО 1 цю різницю покриває за рахунок власних коштів. Просто будемо звертатись за фінансуванням на наступний рік», — сказала під час засідання комісії начальниця управління охорони здоров’я Марта Матюшко.

Затримку з інформуванням депутатів міськради Марта Матюшко пояснила особливостями менеджменту в медичній установі. «Там свої розборки, це їхній працівник несвоєчасно інформував навіть керівника», — сказала депутатам Марта Матюшко. Вона також озвучила суму, на яку здорожчав кредит – 1 млн 800 тис. гривень.

Напередодні, 5 грудня 2023 р. у Львівській міській раді зареєстрували проєкт ухвали, який пропонує підняти граничну відсоткову ставку за цими позиками з 10 до 17 відсотків. У пояснювальній записці йдеться про те, що у листопаді 2011 року міська рада дозволила двом комунальним лікарням – Лікарні швидкої медичної допомоги та Восьмій міській лікарні — взяти у кредит понад 52 млн грн на придбання ангіографа та 34 апаратів штучної вентиляції легень. Тоді ж депутати встановили граничну відсоткову ставку: 10% річних.

Згодом обидві лікарні увійшли до Першого територіального медичного об’єднання Львова, і вже воно у квітні 2022 року підписало кредитні угоди з «Укргазбанком». Згідно з цими угодами, банк отримав право з власної ініціативи раз на рік змінювати процентну ставку. У квітні цього року фінансова установа підвищила ставки за обидвома кредитними угодами: з 9,26% річних до 15,33% та 16,49%. Директором Львівської обласної дирекції «Укргазбанку» є Олег Василишин, депутат Львівської міської ради від фракції «Самопоміч».

Голова бюджетної комісії Львівської міськради Наталія Шелестак у коментарі LVIV.MEDIA розповіла, що купувати ангіограф і апарати штучної вентиляції легень у кредит у 2021 році вирішили через нагальну потребу у цьому обладнанні під час пандемії COVID-19: «Потрібно було забезпечити два напрямки вкрай необхідні: купівля ангіографа, який достатньо дорогий, і ми не могли відразу знайти потрібну суму, і купівля якісних ШВЛ. Було прийняте рішення взяти їх у лізинг. Це була чергова хвиля ковіду, і ангіограф був вкрай необхідний, тому що він дозволяє дуже правильно і швидко реагувати на проблеми з судинами».

Разом з тим, Наталія Шелестак має сумнів, що Перше ТМО правомірно уклало договір, в якому дозволило банку самостійно змінювати вартість позики: «Як тільки я дізналась, що була підвищена ставка, і що є наслідки переплати 1,8 млн гривень, я дала запити, сподіваюсь, що швидко отримаю на них відповіді. Я хочу перечитати договір. Якщо настільки було збільшено відсоткову ставку, і це будо допустимо договором, то напевно, депутати мали бути повідомлені. Можливо, ми б прийняли рішення погасити це достроково. І не переплачувати ті відсотки. Тому що зараз, у воєнний стан, у нас не має бути некритичних витрат».

«Вони це зробили з власних коштів. Але вони на ці власні кошти могли б, наприклад, купити розхідники до протезних матеріалів, або ще до чогось більш важливого, ніж платити відсотки банку», — підсумувала Наталія Шелестак, коментуючи рішення Першого ТМО заплатити банку відсотки з власних коштів.