839323227 грудня 31 громадська організація Львівщини звернулася з листами до Лопатинської громади та села Берездівці, Новороздільської громади, з проханням демонтувати радянські пам’ятники, які досі розташовані на території громад.

“Ми, патріотичні, молодіжні та ветеранські громадські об’єднання Львівщини, закликаємо мешканців Лопатинської громади не бути носіями російського колоніального наративу, захисниками колонізаційної ідеології ворога та демонтувати маркери окупації, що були встановлені з нагоди відзначення роковин перемоги у, так званій, великій вітчизняній війні, а також як символи колективізації українського селянства“, – йдеться у листі.

Зокрема, у зверненні зазначили, що практично всі герої радянського союзу не мали українського походження, а були росіянами.

“Хочемо підкреслити, що українці були насильно мобілізовані до лав «червоної армії» після радянської окупації території України та стали жертвами тоталітарної системи. Радянський союз здобув перемогу спільно з союзниками, не жаліючи мільйонів людських життів. Українці у цій війні, за даними істориків, часто використовувалися в якості гарматного м’яса. І сьогодні росія далі продовжує це робити, мобілізовуючи до російської армії чоловіків з окупованих нею територій”, – додали у листі.

Також громадські організації наголосили, що пантеон радянських героїв не має нічого спільного з українською ідентичністю, а є частиною експансивної політики, що впроваджувалася на окупованих територіях.

ГО звернулися до мешканців села Берездівці, де залишилась лише одна радянська пам’ятка — скульптура жінки-колгоспниці біля стели, на якій був напис «Велика вітчизняна війна 1941-1945» та імена загиблих. Відомо, що за монумент заступилися мешканці села, зараз там проживає трохи понад 1700 людей. Його перефарбували, прибрали з нього напис про так звану вітчизняну війну, а також додали до нього стелу з іменами та фото Героїв Небесної сотні.

«Там практично немає ніякої ні російської, ні радянської символіки. Через це деякі мешканці села були проти демонтажу. Ми приїхали зі спеціалістами, з технікою, щоб демонтовувати, а люди не дали», — розповів староста села Берездівці Дмитро Сапига журналістам LVIV.MEDIA. Також він зазначив, що поки не знає, що робитимуть зі скульптурою. В четвер, 28 грудня, село має відвідати робоча група Львівської ОВА, і вже під час цього візиту прийматимуть конкретне рішення щодо долі монумента.

Журналісти LVIV.MEDIA також поспілкувалися з головою Лопатинської територіальної громади Олегом Микитиним. Він розповів, що загалом населення не проти демонтажу пам’яток радянщини, проте з ліквідацією кількох останніх таки виникли труднощі. «На сьогодні у нас з 21 радянської пам’ятки залишилося лише кілька об’єктів: у Лопатині, на місці поховання радянських військовослужбовців, у селах Куликів та Кустин, а також могила сапера на кладовищі у селі Грицеволя. Всі ці об’єкти, окрім того, що на кладовищі, мають статус пам’яток місцевого значення та охоронні номери», — розповів Олег Микитин.

Він зазначив, що Лопатинська громада вже звернулася до Львівської ОВА щодо демонтажу цих об’єктів. Там громаді повідомили, що перед ліквідацією потрібно зняти скульптури з обліку пам’яток місцевого значення. «Наразі ми чекаємо, поки їх знімуть з обліку, а тоді вже будемо приймати якесь рішення. Це все не так просто, адже там є справжні поховання, які треба переносити. Чекаємо в себе львівську комісію з питань декомунізації, проведемо з ними спільне засідання. Ми готові до роботи», — прокоментував посадовець.

Загалом, в результаті процесу декомунізації, у Львівській області з 311 радянських пам’яток залишилося лише 13.

1378233

248943

35984954

486599054

59832932