59483930Як повідомив комендант Львівщини Тарас Грень, Львівська обласна військова адміністрація запровадила низку заходів для покращення порядку видачі дозволів.

Зокрема:

  • Введено ЕЦП (електронний цифровий підпис) для отримувачів гуманітарної допомоги.
  • Залучено до складу комісії прикордонників та правоохоронців.
  • Підготовлено та скеровано до Кабінету Міністрів пропозиції стосовно внесення змін до законодавчих актів, які регламентують порядок виїзду за межі України в умовах правого режиму воєнного стану з метою ввезення вантажів гуманітарної та військової допомоги для потреб Збройних Сил та населення України.
  • Запроваджено власний механізм перевірки відповідності заявленої мети перетину кордону фактичній (наявність запитів, декларацій та актів приймання передач).
    Водночас Львівська ОВА не має інформації, скільки осіб призивного віку виїхали з України в період воєнного стану та не повернулись з-за кордону.

«Важливо розуміти, що ми не володіємо і не можемо володіти інформацією про те, хто саме виїхав і не повернувся, адже це повноваження прикордонних служб та правоохоронних органів. Ми маємо дані, які надійшли офіційним шляхом і є дійсними на момент їх отримання лише про тих, хто порушив термін перебування за кордоном. За цією інформацією, орієнтовно 3,5% осіб не повернулися в Україну у передбаченні чинним законодавством терміни», – розповів Тарас Грень.

Як було зазначено комендантом, якщо під час брифінгу надана статистика не збігається з даними прикордонників, то це пояснюється тим, що через Львівщину проїжджають особи з інших областей України, які крім обласних військових адміністрацій можуть отримати дозвіл від Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.