Миколаївська міська рада на Львівщині вирішила не приймати львівське сміття. Зокрема, рішення не пройшло, бо не голосували місцеві депутати від «Самопомочі».

Про це 19 червня у коментарі IA ZIK повідомив міський голова Миколаєва Андрій Щебель.

Міський голова Миколаєва коротко нагадав передісторію питання. 12 травня цього року міська рада вже приймала рішення, щоби не вивозити сміття зі Львова у Миколаїв.

Раніше Миколаїв уклав угоду з інвестиційною компанією, яка наводила порядок на сміттєзвалищі. Одним із пунктів договору було, щоби завозити львівське сміття. Відповідно до підписаного меморандуму, це 60 тонн на день. Після того, як питання не пройшло на сесії, було утворено депутатську комісію, яка мала напрацювати варіанти й бачення подальшого розвитку подій.

«Ця комісія за понад місяць часу не напрацювала жодних пропозицій. Сьогодні перед сесією принесла пропозиції, де у висновку написано, що ми готові повернутися до розгляду питання прийому львівського сміття.

Виникає питання – для чого цей весь каламбур. Друге – якщо усі згідні з тим, що Львову треба допомагати і використовувати кошти Львова для Миколаєва, то чому за це питання не голосує фракція «Самопомочі»? У нас склад фракції «Самопомочі» у міській раді три депутати (загалом 26). Із депутатів «Самопомочі» один не прийшов на сесію, інший утримався, а ще один самовільно покинув засідання. Із 26 депутатів 13 проголосували «за», включно з міським головою. А для прийняття рішення потрібно 14», – повідомив А.Щебель.

З його слів, Миколаїв не приймає львівське сміття і у найближчій перспективі приймати не хоче. «Так висловлюється низка депутатів», – пояснив мер.

Нагадаємо, тиждень тому Львівська міська рада звернулась до голови ЛОДА, прем’єр-міністра України, секретаря РНБО України із проханням оголосити Львів зоною надзвичайної екологічної ситуації, однак досі ЛМР не отримала жодної офіційної відповіді щодо цього. Сьогодні, 19 червня, під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій прийняли рішення звернутися до центральної влади повторно.

Голова фракції «Самопоміч» у ВР Олег Березюк оголосив голодування через сміттєву кризу у Львові.