ZIK

У день проведення перших виборів у шести об’єднаних територіальних громадах на Львівщині до поліції надійшло шість звернень про виборчі порушення. Відкрито одне кримінальне провадження.

Як повідомила 23 грудня на прес-конференції координатор громадського спостереження «Опори» у Львівській області Наталія Радиш, під час моніторингу у день виборів на Львівщині спостерігачі «Опори» п’ять разів зверталися до правоохоронних органів для припинення виявлених правопорушень.

«Два повідомлення стосувалися Мостиської ОТГ. Йшлося про підписання незаповнених протоколів про підрахунок виборчих голосів під час проведення голосування. При цьому більшість членів комісій розуміли, що вони вчиняють правопорушення, але пояснювали це тим, що вони намагаються оптимізувати роботу, що потім пізно, всі хочуть швидше потрапити додому.

Двічі спостерігачі викликали правоохоронні органи на дільницю у Пасіках-Зубрицьких. Там спостерігач одного із кандидатів на голову громади перешкоджав членам виборчої комісії видавати бюлетені, забрав списки виборів та почав фотографувати. На цій же дільниці офіційних спостерігачів не було допущено на процедуру підрахунку голосів. З’являлися сторонні особи, які переконували, що виконують свій громадянський обов’язок і не допускають нас на дільницю.

Ще один випадок – перешкоджання діяльності офіційного спостерігача був у Жовтанецькій громаді. Спостерігач побачила конфліктну ситуацію на дільниці і почала проводити відеозйомку, тоді одна із членів комісії почала вибивати техніку з рук, мотивуючи тим, що вона не давала згоду, щоб її знімали на відео», – повідомила Н.Радиш.

З її слів, ще один випадок правопорушення був у Нижанковицькій громаді, де було викрито факт прописування понад 10 осіб за однією адресою.

Серед найпоширеніших порушень на Львівщині спостерігачі відзначили – наявність агітації за кандидатів у день виборів. Одна виборча дільниця у селищі Нижанковичі відкрилася на годину пізніше через перерахунок бюлетенів. Поширеним було голосування без документів, що посвідчують особу.

Речник ГУ Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська у коментарі IA ZIK повідомила: за результатами звернень до поліції у день виборів у громадах відкрито одне кримінальне провадження.

«18 грудня у селі Пасіки-Зубрицькі на виборчій дільниці невстановлені особи перешкоджали діяльності офіційних спостерігачів від однієї із громадських організацій. За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права) ККУ. Поліція з’ясовує усі обставини», – повідомила С.Добровольська.