matviyБіда в двері сім’ї Дюк із містечка Самбір, що на Львівщині, постукалася одночасно із народженням сина – радість від народження первістка затьмарив діагноз лікарів. Буквально через кілька місяців після народження у маленького Матвійчика виявили атрезію жовчних ходів.

Дитині потрібна термінова трансплантація печінки, яку можуть провести лише закордонні медики. Одна із бельгійських клінік виставила рахунок – майже 130 тисяч євро. Сума для сім’ї непідйомна, тому просять допомоги небайдужих, пише Press-центр.

Маленькому Матвійчику уже сім місяців, він народився у листопаді минулого року. Немовля одразу мало жовтуватий колір шкіри, що в народі прийнято називати «жовтяницею».

- Тому нас відразу скерували на УЗ-обстеження, МРТ, з’ясувалося, що в дитини, говорячи людською мовою, не відходить жовч, - розповідає кореспонденту PRESS-ЦЕНТР батько хлопчина пан Роман. – Діагноз «атрезія жовчних ходів» пролунав для нас, як грім серед ясного неба. А потім лікарі ошарашили ще більше: єдиний вихід у лікуванні – це трансплантація печінки.

Атрезія жовчних ходів — це патологія розвитку жовчовивідних шляхів (вони або непрохідні, або взагалі відсутні), яка з’являється у період формування плоду. Причиною може бути навіть звичайна інфекція, перенесена матір’ю у період вагітності. Захворювання зустрічається з частотою 1 випадок на 20 тисяч новонароджених і супроводжується високою смертністю. Тому єдиний вихід – трансплантація печінки, причому що раніше дитину прооперують, побільше шансів на повне одужання.

Такі операції для дітей такого віку в Україні роблять, але результату не гарантує ніхто. Тому батьки малюка почали шукати вихід закордоном. Почалися безкінечні обстеження, аналізи, лікарняні палати та заключення медиків.

- Нас згодилася прийняти бельгійська клініка, виставили рахунок – 129 745 євро, - продовжує пан Роман. - Дружина моя в декреті, я – колишній військовослужбовець, кілька разів був у зоні АТО, служив під Луганськом, Донецьком, Маріуполем. Така сума для нас – нереальна, навіть якщо ми все продамо, що маємо, все одно не назбираємо необхідних грошей.

На сьогоднішній день з допомогою благодійних організацій сім’ї вдалося зібрати майже 10 тисяч євро. Проте часу дуже мало, аби зібрати решту суми, що бракує. Тому батьки хлопчика звертаються до усіх небайдужих фінансово підтримати їхню сім’ю і допомогти врятувати єдиного сина.

А Матвійко, тим часом, зараз знаходиться у Львівській міській дитячій лікарні, у відділенні урології. Аналізи виявилися невтішними, дитина увесь час під крапельницями. В животику вже набирається водичка, яку потрібно виводити, тримається висока температура.

- Наше сонечко вже стільки пережило, але з Божою допомогою він все подолає і буде рости здоровим хлопчиком! Дякуємо всім за допомогу і молитви, - звертаються батьки малюка до небайдужих.

матвій