markivОпубліковано офіційну заяву особового складу та ветеранів батальйону оперативного призначення (резервного батальйону) імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького у зв'язку із затриманням в Італії українського військовослужбовця Віталія Марківа.

Заяву опубліковано на сторінці батальйону у Facebook. Наводимо її повністю.

"Вчора, 30 червня 2017 року, в аеропорту міста Болонья за підозрою в причетності до загибелі під Слов'янськом 24 травня 2014 року фоторепортера Андреа Роккеллі затримали нашого побратима, старшого сержанта за контрактом батальйону оперативного призначення (резервного батальйону) імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, Марківа Віталія Михайловича.

Ми розлючені ганебним затриманням, оскільки Генеральною прокуратурою України розслідується кримінальна справа за наслідком загибелі громадянина Італії Андреа Роккеллі та громадянина Російської Федерації Андрія Миронова. За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася унаслідок артобстрілу з боку російсько-терортстичних військ. Щодо цієї справи українська сторона тісно співпрацює з італійською. Опитано десятки свідків, всі факти та слідчі дії, які проводились Генеральною прокуратурою України, були надані італійській прокуратурі. Причетності старшого сержанта Марківа В.М. виявлено не було, тому Генеральна прокуратура України з великою стурбованістю та занепокоєнням сприйняла факт затримання українського громадянина. Заступник генерального прокурора України Євген Єнін звернувся до італійської прокуратури з вимогою надати ґрунтовні докази провини Віталія Марківа або його негайно звільнити.

Наразі консульським відділом України в Мілані (Італія) вживаються активні дії щодо зустрічі з нашим побратимом.

Хочемо наголосити, що Віталій Марків та бійці нашого батальйону фізично не могли бути причетними до загибелі вищевказаних осіб, бо станом на 24 травня 2014 року жодного міномета на озброєнні нашого батальйону не було. Але звертаємо вашу увагу, що якраз у проросійських бойовиків на той час був цей вид озброєння, який активно використовувався проти українських військових та мирного населення.

Особовий склад та ветерани батальйону оперативного призначення (резервного батальйону) імені Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького вважають цю справу політично заангажованою та направленою на дестабілізацію українсько-італійських відносин.

Вимагаємо від посла Італійської Республіки в Україні пана Давіде Ла Чечіліа офіційних роз'яснень щодо факту затримання та негайного звільнення нашого побратима Віталія Марківа".

Учора відповідну заяву від імені української Генпрокуратури озвучив заступник Генерального прокурора Євген Єнін:

"Генпрокуратура здивована арештом в Італії українського солдата Марківа Віталія за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська в травні 2014 року, висунутою прокуратурою міста Павія", - написав Єнін.

Він нагадав, що українські правоохоронці розслідують кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італії Андреа Роккеллі і його російського партнера Андрія Миронова.

"У цьому розслідуванні Генпрокуратура активно співпрацює з італійськими колегами, надає результати допитів свідків, результати експертиз тощо. При цьому, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ", - повідомив Єнін.

Генпрокуратура вже звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази провини Марківа або негайного його звільнити.

За інформацією народного депутата Андрія Антонищака, до Марківа не пускають українських дипломатів, мотивуючи це тим, що Віталій має італійське підданство.