censor blogs content bigМайже сотня людей, за крок від смерті, просять порятунку у держави.

Їм потрібна трансплантація органів або кісткового мозку - операцій, яких в Україні не роблять. Їх уже чекають в клініках за кордоном, але грошей - немає. Хіба третині вистачить коштів, що їх додатково у червні виділив Уряд. Але чи дочекаються їх люди для яких кожен день може стати останнім? Аби жити – родини українців, яких не здатні врятувати у своїй країні, вийдуть під Кабмін.

Зараз в державній черзі на трансплантації за кордоном знаходиться більше 90 важкохворих, а гроші в Міністерстві закінчилися ще в березні... Верховна Рада має прийняти зміни до бюджету і виділити додатково 100 мільйонів на таких пацієнтів, хоча це лише третина від реальної потреби, при цьому черга збільшується кожного тижня...Потім Мінфін перерахує гроші на рахунки МОЗу. В кращому випадку гроші будуть доступні аж у вересні. А важкохворим людям потрібно проводити операції вже зараз. Хвороба не чекатиме...

Ситуацію могли б виправити такі бажані гарантійні листи - за їх наявності, клініки згодні проводити операції не вимагаючи грошей прямо зараз. Але саме зараз такі гарантійні листи пацієнтам, чомусь, перестали давати...

В наступну середу о 9:00 під стінами Кабміну зберуться рідні та близькі онкохворих людей. Вони прийдуть просити у Прем'єр-міністра Гройсмана вплинути на в.о.Міністра охорони здоров'я пані Супрун, та Міністра фінансів Данилюка, щоб чиновники негайно видали гарантійні листи тим, кого вже чекають за кордоном для проведення операцій та порятунку життя. Будь ласка, підтримайте. Адже життя цих важкохворих людей залежить лише від підпису і печатки МОЗу та Мінфіну.

Не залишайтеся байдужими! Зробіть репост. Виділіть в наступну середу годину свого часу і підтримайте цих людей. Від вас залежить, чи матимуть ці смертельно хворі пацієнти шанс на життя...

Чому це важливо?

Цього року державним бюджетом передбачено 203 948,9 тис. грн. для лікування українців за кордоном. Станом на сьогодні, МОЗ інформує, що кошти, виділені державним бюджетом – закінчилися.

Наразі Уряд проситиме Верховну Раду виділити додатково 100 мільйонів гривень, щоб профінансувати операції українських громадян за кордоном. Однозначно, таку ініціативу потрібно підтримати. Адже сьогодні Україна не в змозі врятувати життя важкохворих українців. Сотні людей з усіх куточків держави мусять шукати порятунку в зарубіжних клініках.

Проте, щодня у черзі Міністерства охорони здоров’я з’являються нові прізвища. Діти, дорослі, жінки, чоловіки, студенти, інженери – хвороба без розбору невпинно нищить українців. Багато пацієнтів помирають, так і не дочекавшись коштів від держави, які гарантовані законом. Ще частина пацієнтів занадто пізно опиняються на ліжку кращих зарубіжних клінік. Вікторія Гонгало, Юлія Сокольцова, Андрій Владиченко та сотні інших українців так і не дочекалися своєї черги. Вони померли…

Сьогодні у Київському обласному онкологічному диспансері своєї черги чекають Наталія Єлагіна та Ігор Остапчук. Це друзі Андрія Владиченка, яким помер 1 липня цього року. Тут, в Україні, лікарі використали всі можливості, щоб їх врятувати. Залишився єдиний шанс на порятунок – трансплантація кісткового мозку за кордоном.

Ігор Остапчук – 28 років. Діагноз – гострий лімфобласний лейкоз, виявлений 09.12.2016р. Пройшов 5 хіміотерапій. Було проведено обстеження в Туреччині. Лікарі наполягають на терміновій трансплантації кісткового мозку від неродинного донора, оскільки організм не відповідає на медикаментозне лікування. Щоб провести операцію потрібно 110 000 доларів. Клініка в Туреччині готова зробити операцію, якщо буде гарантійний лист від МОЗ.

Наталія Єлагіна – 30 років. Діагноз – гострий лейкоз, тип М4. Станом на 12.06.2017 року Наталія пройшла 4 курси хіміотерапії в Київській обласній клінічній лікарні. Наталі провели обстеженні в Білорусі. На сьогодні 9-а клінічна міська лікарня м. Мінська готова прийняти на лікування Наталю з метою проведення алогенної трансплантації гемопоетичних клітин від нерідного донора. Вартість лікування, озвучена лікарнею, становить 115 600 доларів. Клініка готова прийняти Наталю з гарантійним листом від МОЗ.

Це лише дві людини, але їх, насправді, набагато більше! І хвороба кожного з них не залишає часу на роздуми та очікування! Стан здоров’я не дозволяє чекати, поки пройде вся процедура і ці 100 мільйонів опиняться на рахунках. Лікарі за кордоном це розуміють і можуть врятувати наших рідних, якщо наша держава надасть гарантії, що оплатить лікування, щойно кошти будуть. Все, що потрібно від Міністерства охорони здоров’я та Міністерства фінансів – поставити підпис і видати гарантійні листі. Життя цих людей залежить від листка паперу!

Джерело: Пархоменко Сергій, OPAD