Sud 3Люблінська прокуратура підготувала обвинувальний висновок у справі вісьмох українців, яких звинувачують у нападі на поляків на ґрунті національної нетерпимості  та в пошкоджені автомобіля. Самі звинувачення вони почули на початку року, коли вкотре перетинали кордон. Як повідомляє видання Dziennikwschodni.pl, тепер їх чекають у суді, пише "Наша Польща"

Йдеться про минулорічні події у пункті пропуску Гребенне-Рава Руська. Журналісти та працівники Люблінського Університету їхали у Львів. Але за кількасот метрів від кордону, вже на українській стороні, наткнулися на натовп, який заблокував дорогу. Українці протестували проти призупинення з боку польської сторони дії Малого Прикордонного Руху. Зміни були запровадженні тимчасово, через проведення в Польщі Саміту НАТО та Світових днів молоді.

З матеріалів справи випливає, що група українців не хотіла пропускати Пежо, яким подорожували поляки, пообіцявши це зробити за годину. З часом довкола машини зібралося чимало агресивно налаштованих людей, які за даними прокуратури, погрожували та ображали подорожуючих.

У якийсь момент, протестувальники вирішили таки пропустити деякі автомобілі, в яких були діти. Аби не перешкоджати рухові, водій уже згаданого Пежо з’їхав у бік, що учасники блокади сприйняли за спробу втечі. Відтак почали товкти авто: повиламували дзеркала, двері, пошкодили кузов. Один із нападників вискочив на капот і почав вибивати вітрове скло. Інші шарпали пасажирів і били водія. Один із головних обвинувачених, 38-річний Володимир П., кричав, що “повбиває поляків”. Щоправда, в натовпі українців, знайшовся чоловік, який врятував двох польок. Допоміг їм вийти з машини та втекти. А за мить уже з’явилися правоохоронці, які відгородили нападників від побитого водія і пасажирки автомобіля. Обидва змушені були звернутися по медичну допомогу.

Польські слідчі звинуватили в справі вісьмох осіб. Мають відповісти вони за напад на ґрунті національної нетерпимості та пошкодження автомобіля. Збитки оцінили приблизно в 40 тисяч злотих. Жоден із обвинувачених своєї провини не визнав, а більшість відмовилася написати пояснення. З показів решти, можна зробити висновок, що поляки намагалися силою прорватися через блокаду.

Обвинувачення українцям вдалося пред’явити на початку року, коли вони вкотре перетинали кордон. Зараз усі вони перебувають в Україні. Якщо не постануть перед польським судом, то єдиним способом притягти їх до відповідальності буде екстрадиція.