ОПОРА

У рейтингу публічності органів і посадових осіб місцевого самоврядування у 2016 році Львів посів сьоме місце з результатом у 61%. Таким чином Львівській міській раді вдалося перейти до групи міст з задовільним рівнем публічності (більше 60%).

Нагадаємо, минулорічний показник публічності ЛМР склав лише 53%, а у 2014 – 49,3%. Перші місця в рейтингу 2016 року з покращеними результатами цьогоріч зайняли Луцька (79%) та Івано-Франківська (71%) міські ради.

publikaПоказник публічності сформований на основі оцінки за трьома принципами – прозорість, відкритість та підзвітність різних суб’єктів місцевого самоврядування. Публічність Львівської міської ради в розрізі суб’єктів є такою: публічність міського голови – 54 %, виконавчих органів – 64 % та депутатів – 64 %.

Публічність міського голови підвищилася на 6 %. В першу чергу завдяки оприлюдненню детальнішої інформації про бюджет міста. Так, на сайті з’явилася детальна візуалізація дохідної та видаткової частини бюджету. Разом з тим, досі відсутній можливість бачити актуальну редакцію бюджету в одному файлі. Цьогоріч був реалізований також проект громадського бюджету Львова, сформовано карту де жителі Львова можуть бачити візуалізацію того, що робиться в рамках цієї програми.

В 2016 році міська рада почала використовувати для закупівель товарів і послуг (виконавчими органами, комунальними закладами, установами та підприємствами Львівської міської ради) систему електронних державних закупівель ProZorro. Так, за перші 10 місяців було проведено 506 допорогових закупівель з електронної системи ProZorro, 532 державні закупівлі та 83 публічні закупівлі. Інформацію про проведені закупівлі можна знайти у відповідному розділі на сайті – «Електронні закупівлі». Також на єдиному веб-порталі використання публічних коштів почала розміщуватися інформація про використання публічних коштів різними розпорядниками (структурами, управліннями) Львівської міської ради. Активізувалася цьогоріч і робота над новою редакцією Статуту міста Львова.

Незмінно проблемним з минулих років залишилося питання звітування міського голови перед громадою на відкритій зустрічі. Також досі розпорядження міського голови з кадрових питань є недоступними для громадськості (на веб-порталі ради не розміщуються).

У порівнянні з минулим роком, рейтинг публічності виконавчих органів Львівської міської ради суттєво не змінився. Неоприлюднення важливої інформації не дозволило департаментам та управлінням піднятися вище у рейтингу. Зокрема, на сайті відсутні дані щодо об’єктів комунальної власності, що передані в оренду, з даними про умови передачі об’єктів в оренду, а також суб’єктів господарювання. Веб-сторінка управління комунальної власності містить лише інформацію щодо наявних приміщень, які пропонуються в оренду чи для приватизації на даний час.

2016 рік став своєрідним роком інновацій для Львівської міської ради. Так, варто відмітити старання ЛМР у сфері відкритих даних. Міська рада разом з Інститутом міста створила окремий Портал для оприлюднення інформації у форматі відкритих даних, щоправда, більшість документів, що там розміщені, досі збережені не у машиночитабельному форматі, а у xlsx. У Львові запустили ще одну платформу зі схожою назвою – «Панель міста: портал відкритих даних». Ця платформа покликана в зручному форматі надавати громадськості доступ до основних показників розвитку міста (міський бюджет, комунальні послуги, транспорт, освіта тощо). Вітаємо також і збільшення кількості послуг, які львів’яни можуть отримувати онлайн за допомогою «Кабінету мешканця».

Усі структурні підрозділи ради звітують у відповідності до затвердженого графіку й з їхніми звітами можна ознайомитися на офіційному сайті ЛМР. Те саме стосується і оприлюднення фінансової звітності, в тому числі про виконання бюджету. Позитивним є також те, що рада оприлюднює звіти про роботу комунальних підприємств, що їй підпорядковані. На жаль, бракує звітних документів за виконання програм соціально-економічного розвитку та цільових програм.

Протягом останніх трьох років депутати Львівської міської ради демонстрували найнижчий рівень публічності з-посеред трьох суб’єктів владних повноважень. В 2014 році публічність депутатів Львова сягнула рекордно низької позначки в 41% (9-та позиція у всеукраїнському рейтингу публічності депутатів). Однак за останній рік публічність депутатів зросла на 19% і становить 64%, що дозволило Львова піднятися на друге місце в рейтингу публічності депутатів за результатами вимірювання в 2016 році (поступившись депутатам Луцької міської ради), а також досягнути рівня публічності, співмірного з міським головою і виконавчими органами Львівської міської ради.

Львів – одне з небагатьох міст, в якому депутати мають свій окремий інформаційний портал, який слугує основним джерелом інформації про діяльність депутатського корпусу муніципалітету. Якість наповнення інформацією цього порталу за останній час суттєво покращилася – зокрема в індивідуальних профайлах депутатів публікуються тексти депутатських запитів, декларації про доходи, перелік помічників-консультантів, декларації про доходи, інформаційні повідомлення про роботу депутатів. Спостерігається прогрес у висвітленні роботи постійних депутатських комісій, перебігу та результатів пленарних засідань. Зокрема, публікуються протоколи засідань комісій, проекти нормативно-правових актів та тексти рішень ради, результати поіменних голосувань. Однак, публікація великого масиву інформації (наприклад архіву рішень за попередні роки) в неналежному форматі («відкритих даних») унеможливлює її швидкий аналіз та технічне опрацювання. Хоча вона доступна в електронному форматі на її аналіз доведеться витрачати стільки ж часу, як і на аналіз аналогічних документів на паперових носіях.

Взаємодія депутатів Львівської міської ради і громадськості є достатньо інтенсивною, однак формальні механізми залучення громадськості до прийняття рішень не працюють. Зокрема, доступ громадськості до засідань постійних депутатських комісій ускладнений відсутністю детальної та зрозумілої процедури. Депутатські прийоми не працюють як форма комунікації і зворотного зв’язку депутата з виборцями, через низький рівень безпосередньої участі депутатів у прийомах або взагалі їх відсутність. Депутати не ініціюють колективних консультацій з громадськістю і переважно ігнорують громадські слухання ініційовані виконавчими органами Львівської міської ради.

Все більша кількість депутатів обраних на останніх чергових місцевих виборах намагаються встановити нові стандарти публічного звітування та взаємодії з мешканцями, однак така практика не стала типовою.