22404331 1623133291072085 122128144 oСьогодні у Львові відбувся круглий стіл для представників державних органів влади та громадськості «Взаємодія національних правозахисних інститутів та громадськості  з метою попередження порушень прав людини та забезпечення їх належного розслідування в діяльності правоохоронних органів». Про це повідомила Оксана Санагурська, старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини НПУ.

Захід проводився у партнерстві Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області та Управління забезпечення прав людини НПУ у рамках проекту «Експертного центру з прав людини».

Під час зустрічі представників громадськості та правоохоронців обговорили основні порушення прав людини з моменту фактичного затримання до поміщення її у ізолятор тимчасового тримання та причини, які приводять до цих порушень.

На закінчення учасники круглого столу прийшли до спільного рішення, що таких порушень можна уникнути завдяки спільному моніторингу відділів поліції, звірок по затриманих особах згідно ст.208 КПК, моніторингу прибуття адвокатів ЦБВПД згідно доручень (вчасність/невчасність/не прибуття) та проведенню просвітницьких заходів для працівників поліції за профілем та адвокатів.

Досить гострим питанням, як для представників громадськості, так і для працівників поліції є взаємодія та захист прав вразливих категорій населення, однією з яких є пацієнти замісної підтримувальної терапії, чиїми правами часто нехтують представники різних служб поліції.

Прийнято рішення усі майбутні  просвітницькі заходи правових інституцій проводити на базі Ресурсної платформи Управління "Львівська міжрегіональна ресурсно - комунікаційна платформа" Координаційного центру з надання правової допомоги МЮУ.

Як повідомила Форпосту  Оксана Санагурська,  такі зустрічі проводитимуться періодично для розуміння і попередження порушень прав людини.