DKm1anhXkAAd1KaГолова громади Стубно Януш Слабицький у інтерв'ю польському виданню Natemat сказав, що обурений політикою Польської держави та розповів про деталі міжнародного скандалу зі зруйнованим пам'ятником УПА в Грушовичах. Про це повідомляє кореспондент Форпосту.

Впродовж багатьох років таких напружених відносин між Польщею та Україною не було. Інцидентів стає все більше, і одне з них стався у Грушовичах. Невелике село Прикарпаття, під українським кордоном, яке стало місцем конфлікту. Мер муніципалітету Стубно наводить свої аргументи.

Свою точку зору щодо відносин між Польщею та Україною він окреслює так: "Я обурений політикою польської держави", - каже Януш Слабицький.

У Грушовичах є близько 30 будинків, немає навіть магазину. Але є кладовище, і на ньому протягом 23 років стояв "незаконно" розміщений пам'ятник, із написом: "Герої УПА. Слава борцям за вільну Україну". З квітня про це заговорила уся Польща, тому що пам'ятник був знищений, і українська влада послідовно вимагала його відновлення. З цією умовою вони дають згоду на польську ексгумацію у своїй країні.


15156156Грушовичі знаходяться в муніципалітеті Стубно, де польсько-українська історія багато у чому переплітається. У сусідньому Кальникові є католицька парафія та православна церква. Поляки та українці живуть тут у гармонії, святкуючи разом свята.

Хто прийняв рішення про демонтаж пам'ятника на честь УПА у Грушовичах?

Януш Слабицький, село Стубни: Я. Тільки я міг прийняти це рішення лише як керівник муніципального кладовища в  Грушовичах. Ми зняли хрест з нього. Ми віддали його на реконструкцію та поставили на місце, яке присвячене українцям, які були замордовані за допомогу полякам. 

- Що сталося з рештою пам'ятника?

- Камення було утилізоване. Служить суспільству Польщі. Їх використали для ремонту доріг.

- Дороги? Чому так?

-Я сподівався, що бандерівці хотіли б зробити з них реліквію і національну святість. Тому я унеможливив це. Зрештою, цинічно. В іншій ситуації я би повернув ці камені, але, знаючи, до чого це все йде, то зробили так як я сказав.

- І ви спровокували міжнародний скандал. Українська сторона постійно порушує цю проблему, вимагає відновлення пам'ятника, за умови дозволу на польську ексгумацію.

- Це типові дії бандерівців. Вони з нашими пам'ятками роблять що хочуть. Є свобода, ніхто не контролює це. Я скажу так - немає ніяких шансів відбудувати цей пам'ятник. Хіба, якщо влада в тій місцевості зміниться. Ми не зробимо такої дурниці вдруге.