dsc 0642Мистецьку інтерактивну акцію спеціально для Дому Франка упродовж кількох місяців готували студенти Львівської національної академії мистецтв. Про це повідомляє "День".

dsc 0620«Це проект, організований кафедрою монументально-декоративної скульптури нашої Академії мистецтв, – розповідає ректор навчального закладу Володимир Одрехівський. – Виконаний у межах нової програми. Поточного навчального року ми започаткували низку новітніх програм. Це програма актуальних міждисциплінарних мистецьких практик. Також за згодою Вченої ради відкриваємо нову спеціалізацію, нову кафедру «Актуальні мистецькі практики».

 

dsc 0632І теперішня акція у Домі Франка – один із наших перших проектів, коли починаємо вивчати зі студентами і практикувати найновіші форми мистецтва – відео-арт, цифрове мистецтво, аудіо-арт, перформанс, інсталяція, мистецтво об’єкту. Це так само розширює практику так званого міждисциплінарного навчання, коли студент навчається не лише на своїй спеціальності і замкнуто вивчає лише свій профіль, а й із власної ініціативи має можливість навчатися інших мистецьких дисциплін, що суттєво розширює його мистецький кругозір. Щодо проекту Franko Laboratorium, то участь у ньому взяли студенти найрізноманітніших кафедр і різних спеціальностей, об’єднані одним спільним проектом. Дуже важливо, що цей проект відбувається в іншій локації – не просто в галереї і що саме тема Франка, погляд молодих людей на творчість Франка, його особистість подаються під новим, молодіжним, кутом зору».

 

dsc 0623Отже, ставлячи собі запитання «Що таке музей – звалище старожитностей чи простір актуальної культури?», «Хто такий Франко – пам'ятник, застиглий на постаменті, чи наш живий сучасник, відкритий до діалогу?», «Що таке Музей Франка – вівтар культу «великого Каменяра» чи простір живої пам'яті, живої творчості, живого спілкування? Зрештою, саркофаг чи дім?», студенти Львівської академії мистецтв створили три десятки арт-об'єктів, які мають змінити музейне середовище, провокуючи трансформацію візуального поля звичної експозиції. А інтелектуальний квест по залах музею динамізує його простір і надає нового прочитання артефактам зі спадщини Франка.

 

«Вічний революціонер. Дух, що тіло рве до бою, – цитує вірш «Гімн» Каменяра директор Дому Франка  Богдан Тихолоз. –  То як можна не бути революціонером, коли працюєш з Франком? Головне, що я роблю, – відкриваю двері й обійми для креативних людей, які хочуть, щоби українська культура (і класична, і сучасна) була конкурентоспроможною і цікавою».

dsc 0621Завдяки Franko Laboratorium, вілла поруч із будинком, де мешкав Іван Якович, перетворилася для молодих митців на лабораторію дослідження, стала простором формально-концептуального пошуку, де Франко – містичний, суперечливий, живий і, головне,  завжди актуальний.

В експозиції – роботи студентів кафедри графічного дизайну, монументального живопису, сакрального мистецтва, художнього скла, дизайну костюма, художнього текстилю, історії та теорії мистецтв.

dsc 0607Керівник проекту – викладач кафедри скульптури ЛНАМ Василь Одрехівський, добре відомий у Львові як ініціатор і втілювач кількох проектів. До речі, про деякі з них «День» розповідав. Зокрема, про виставку «Торкаючись, бачу: великі українці» (див. публікацію від 1 листопада 2015 року) та проект «Львів на долонях» (див. публікації від 9 грудня 2016 року та 4 листопада 2017-го). Всі ці заходи готувалися для людей з обмеженими фізичними можливостями, передовсім – з вадами зору, котрі віднедавна мають змогу на доторк «побачити» обличчя видатних українців, також – архітектурні форми та красу давніх історичних пам’яток Львова.

Виставка сучасного мистецтва Franko Laboratorium чинна у Домі Франка до 20 грудня.