dsc 0666 1Українсько-польський проект з реставрації  фресок склепіння вівтарної частини Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла розпочався 2015 року. За цей час вдалося відкрити та врятувати ілюзіоністичні зображення авторства Франциска Григорія Екштайна з Моравії, виконані у 1738-1740 роках. Детально про реставрацію храму розповідає газета «День».

Роботи проводили  вісім фахівців із Львівської та Краківської академій мистецтв за фінансової підтримки громади храму, поодиноких жертводавців, Міністерства культури і народної спадщини Польщі та Малопольського воєводства. Про це редакції розповів настоятель храму о. Степан Сус.

«Завдяки їхнім зусиллям, можна знову побачити красу барокових картин та ефект ілюзіоністського малярства», – говорить священик. І додає, що на цьому етапі відновлено понад 300 квадратних метрів площі склепіння храму над святилищем. Вартість робіт – 3 млн. грн. Кошти витрачені на дослідження стінопису, виконання робіт та оренду риштування.

Зараз частину риштування знято, позаяк  на 15 грудня заплановано відкриття відреставрованих фресок.

dsc 0665 0

Щодо наступного етапу реставрації фресок, то його заплановано на 2018–2022 роки. Вартість другої частини проекту – 11 млн. грн.

dsc 0669Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, відомий у Львові як костел Єзуїтів, збудований у стилі раннього бароко на початку XVII ст. Є взірцем римської святині Іль-Джезу (Il Gesù) та вважається однією з найбільш культових споруд Львова.

Храм освячено та відкрито 6 грудня 2011 року з нагоди 20-ї річниці створення Збройних Сил України. Обряд освячення та Святу Літургію очолив Архієпископ і Митрополит Львівський  УГКЦ  владика Ігор Возьняк.